ŻURAWINY
- 1
Żurawina to wieloletnia, wrzosowata krzewinka, która rodzi duże, czerwone owoce przeznaczone na przetwory. Nie osiągają one dużych rozmiarów. Najczęściej dorastają od 0,5 metra do 1,5 metra wysokości. Przed zakupem sadzonki żurawiny, warto jednak poznać jej wymagania oraz właściwości. Zachęcamy do sprawdzenia również oferty innych krzewów owocowych dostępnych w sklepie naszekrzewy.pl.
Uprawa sadzonek żurawiny
Zdecydowana większość sadzonek żurawiny najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych oraz osłoniętych od wiatru. Unikajmy zaś sadzenia rośliny w miejscach głęboko zacienionych, gdzie nie ma szansy się rozwinąć. Dobrze również, aby wybrana gleba miała mocno kwaśny odczyn pH i odznaczała się stosunkową wilgotnością, składnikami odżywczymi oraz zawartością próchnicy.
Nie zapominajmy również o regularnym podlewaniu sadzonek żurawiny, zwłaszcza w czasie suszy. Większość odmian jest odpornych na mrozy oraz szkodniki. Co kilka lat należy skrócić pędy rośliny, aby pobudzić ją do wzrostu i dalszego owocowania.
Zastosowanie żurawiny
Duże, czerwone, owoce żurawiny odnajdują niejedno zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Są dość cierpkie w smaku, sprawdzają się jednak wyśmienicie na przetwory. Warto je wykorzystać między innymi na: konfitury, dżemy, soki, sosy czy nalewki. Ponadto nadadzą się jako dodatek do potraw mięsnych. Możemy je także ususzyć i dodawać do wypieków czy jeść je bezpośrednio.
Właściwości żurawiny
Żurawina to źródło witaminy C, A oraz E. Do tego jej owoce zawierają antocyjany, wapń, sód, potas, fosfor, magnez czy żelazo. Są one powszechnie wykorzystywane przy przeziębieniach, a także leczeniu problemów z pęcherzem, jelitami, żołądkiem czy trzustką. Ich regularne spożywanie obniża poziom cukru we krwi, zmniejszają ryzyko chorób dziąseł, zapobiegają rozszerzaniu się i zapychaniu naczyń krwionośnych, a także przeciwdziałają złemu cholesterolowi. Warto zatem sięgać po owoce sadzonek żurawinym, jak najczęściej, aby dodawać je do domowych przetworów.