Koszyk

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Owocowanie
  • Docelowa szerokość
  • Stanowisko
  • Typ rośliny
  • Ph gleby
  • Mrozoodporność
  • Docelowa wysokość
  • Zalety
  • Producent:
  • Zakres cen
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

PIGWOWCE

Pigwowiec - pomimo zbliżonej nazwy - nie jest tożsamy z pigwą. Krzew ten posiada zarówno walory dekoracyjne, jak i użytkowe. Jego smaczne owoce są częstym dodatkiem do wielu przetworów. Ponadto roślina prezentuje się niezwykle okazale w ogrodzie, zwłaszcza w czasie kwitnienia. Najczęściej możemy się spotkać z odmianą japońską pigwowca, a także pośrednią i okazałą. Zachęcamy do sprawdzenia ofert sadzonek pigwowca oraz innych krzewów owocowych na stronie naszekrzewy.pl. Zapewniamy bezpieczną dostawę oraz wyselekcjonowane odmiany.

Uprawa sadzonek pigwowca

Pigwowiec to krzew, którego uprawa w Polsce nie powinna przysporzyć nam problemów. Roślina bowiem jest łatwa w pielęgnacji. Warto posadzić ją na słonecznym, ewentualnie lekko zacienionym stanowisku. Dobrze się czuje na glebie żyznej o kwaśnym lub obojętnym pH. Owocuje dość późno – na początku jesieni. Pojawiają się wtedy duże, dekoracyjne owoce o przyjemnym, niepowtarzalnym zapachu. Pigwowiec nie wymaga silnego cięcia. Wystarczy, że będziemy usuwać nadmierne pędy oraz te nieowocujące.

Zastosowanie pigwowca

Owoce sadzonek pigwowca osiągają spore rozmiary i mają żółty kolor oraz są w kształcie jabłka. Nie spożywa się ich jednak na surowo. Zamiast tego warto je wykorzystać na różnego rodzaju przetwory. Nadadzą się one na dżemy, marmolady, nalewki oraz kompoty. Doskonale komponują się z innymi owocami takimi jak jabłka czy aronia. Z kolei ich plasterki możemy dodawać do herbaty, aby urozmaicić jej smak.

Właściwości pigwowca

Sadzonki pigwowca są cenione z uwagi na duże walory dekoracyjne oraz zdrowe owoce pełne witamin oraz minerałów. Zawierają one bowiem bardzo dużą ilość witaminy C, a także miedzi, potasu, pektyn oraz witamin z grupy B. Owoce pigwowca podnoszą naszą odporność, wspomagają metabolizm, przeciwdziałają nowotworom, chronią przed wolnymi rodnikami, a także obniżają cholesterol. Są polecane cukrzykom oraz osobom borykającymi się z problemami układu trawiennego. Soki oraz przetwory z owocami pigwowca są wskazane w każdym wieku. Warto sięgać po nie jak najszybciej.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.