Koszyk

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Owocowanie
  • Szerokość
  • Stanowisko
  • Pora kwitnienia
  • Typ rośliny
  • Kolor kwiatów
  • Wielkość kwiatów
  • Ph gleby
  • Mrozoodporność
  • Wysokość
  • Zalety
  • Producent:
  • Zakres cen
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

ROKITNIKI

Sadzonki rokitnika to cenne rośliny z uwagi nie tylko na zdrowe owoce, ale również właściwości użytkowe. Krzew jest wykorzystywany do umacniania skarp, rekultywacji i tworzenia szpalerów oraz żywopłotów. Sadzonki rokitnika możemy sadzić do gruntu przez cały sezon. Ich uprawa nie powinna nam przysporzyć problemów w żadnym regionie kraju. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą rokitnika oraz innych krzewów owocowych dostępnych w sklepie naszekrzewy.pl.

Uprawa sadzonek rokitnika

Przy uprawie rokitnika warto pamiętać o zapewnieniu roślinie odpowiedniego stanowiska. Krzew ten będzie najlepiej rosnąć w miejscach słonecznych, ewentualnie lekko zacienionych. Stanowczo powinniśmy unikać stanowisk zacienionych. Roślina rośnie niemal na każdym typie podłoża. Dobrze się czuje jednak na ziemi zasadowe i piaskowej, o dużej zawartości wapnia oraz fosforu. Sadzonki rokitnika nie mają dużych wymagań dotyczących pielęgnacji. Krzew jest w pełni mrozoodporny i nie potrzebuje dodatkowej ochrony na czas zimy. Źle znosi również przycinanie oraz przesadzanie. Najlepiej ograniczyć takie działania do minimum.

Zastosowanie rokitnika

W Polsce owoce rokitnika nie są jeszcze dobrze znane. Warto jednak to zmienić, ponieważ mają one ciekawy smak oraz bogate zastosowanie. Gdzie je możemy użyć? Najchętniej są one wykorzystywane do produkcji domowych przetworów. Dżemy, konfitury, nalewki – to tylko niektóre produkty, które mogą dzięki nim powstać. Owoce rokitnika możemy także spożywać na surowo. Nie polecamy tego jednak, ponieważ mają one charakterystyczny, kwaskowaty smak. W przetwórstwie sprawdzą się najlepiej!

Właściwości rokitnika

Owoce rokitnika to prawdziwy afrodyzjak. Są one źródłem witaminy C, E, A, D PP, K oraz B. Ponadto zawierają one liczne antyoksydanty, aminokwasy oraz flawonoidy. Łącznie są źródłem prawie 200 aktywnych substancji. Na uwagę zasługuje fakt, że zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi w trakcie gotowania. Dzięki temu przetwory wciąż zachowują pełne właściwości rokitnika.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.