JAGODY KAMCZACKIE
- 1
Sadzonki jagody kamczackiej to roślina, która od wieków jest chętnie wykorzystywana na terenach Azji wschodniej. Obecnie stała się bardzo popularna w krajach za Zachodzie, w tym również w Polsce. Owocowe krzewy są nie tylko proste w uprawie, ale również rodzą duże, granatowe jagody – cenne źródło witamin oraz mikroelementów.
Uprawa sadzonek jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka charakteryzuje się dużą odpornością na mrozy oraz zanieczyszczenia powietrza. Z tego powodu może być z powodzeniem sadzona w różnych częściach kraju. Jej uprawa nie powinna nam przysporzyć większych problemów. Warto przygotować dla rośliny słoneczne lub lekko zacienione stanowisku.
Sadzonki jagody kamczackiej powinniśmy uprawiać na ziemi piaszczysto gliniastych. Najlepiej, aby gleba było lekko kwaśna, wyrośnie jednak także na podłoży zasadowym lub obojętnym. Roślina dobrze czuje się w miejscach wilgotnych, gdzie obficie owocuje.
Zastosowanie jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej to przysmak nie tylko wśród dzieci. Docenią je również dorośli. Mogą być one spożywane bezpośrednio po zerwaniu lub też wykorzystane na różnego rodzaju przetwory. Często dodaje się do deserów, dżemów, soków, konfitur. Warto również je zamrozić, aby móc się nimi cieszyć poza sezonem.
Właściwości jagody kamczackiej
Warto posadzić w tym sezonie sadzonkę jagody kamczackiej, aby wykorzystać jej właściwości, a ma ich nie mało. Przede wszystkim owoce rośliny są źródłem wielu witamin oraz antyoksydantów takich jak witamina A i witamina C oraz żelazo, miedź czy jod.
Przeciwdziałają one rakowi, pomagają walczyć z nadciśnieniem, spowalniają proces starzenia się skóry, działają przeciwzapalnie i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegając przeziębieniom. Co więcej, sadzonki jagody kamczackiej wpływają pozytywnie na układ krążenia, elastyczność naczyń włosowatych oraz wzrok. Z tego powodu powinny one być spożywane jak najczęściej. Warto zatem posadzić jagodę w swoim ogródku i korzystać z jej owoców przez całe lato.