Koszyk

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Owocowanie
  • Szerokość
  • Stanowisko
  • Typ rośliny
  • Ph gleby
  • Wysokość
  • Zalety
  • Producent:
  • Zakres cen
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

KASZTANY

Kasztany to nie tylko piękny symbol jesieni. Ich jadalne odmiany coraz częściej są spotykane, jako przysmak. Co więcej, wykazują one wiele właściwości zdrowotnych oraz kosmetycznych. To majestatyczne drzewo może rosnąć w naszym ogrodzie przez wiele pokoleń. Nie warto jednak czekać i posadźmy je jak najszybciej.

Uprawa jadalnych kasztanów

Jeśli chcemy cieszyć się jadalnymi kasztanami z naszego ogrodu, powinniśmy wziąć pod uwagę ich zapotrzebowania. Drzewo potrzebuje słonecznego lub lekko zacienionego stanowiska. Dobrze jest je posadzić na glebie piaszczystej lub żyznej. Warto, aby podłoże było zasobne w składniki pokarmowe oraz średnio suche.

Kasztany jadalne należą do gatunków mrozoodpornych. Jednakże mogą one być narażone na wiosenne przymrozki. Dlatego zaleca się, aby sadzić je cieplejszych regionach kraju, najlepiej w części zachodniej czy południowej.

Zastosowanie kasztanów

Jadalne kasztany nie zawierają trujących substancji jak te, które rosną w naszych parkach. Z tego powodu mogą być bezpiecznie spożywane przez ludzi. Owoce drzewa możemy zjeść nawet na surowo, kiedy zdejmiemy z nich twardą skórkę. Poza tym mogą one być również spożywane w formie pieczonej oraz gotowanej. Ponadto stosuje się je jako dodatek do potraw mięsnych, ciast, a nawet zup. W zależności od formy przygotowania mogą one być używane na różne sposoby w kuchni.

Właściwości jadalnych kasztanów

Owoce jadalnych kasztanów stały się przysmakiem nie tylko z uwagi na ich wyjątkowy smak, ale również na ich liczne właściwości. Kasztany zawierają bowiem znaczne ilości wapnia, fosforu, sodu, potasu, żelaza, witaminy B6, witaminy A czy kwasu foliowego. Tak potężna dawka witamin oraz minerałów jest bardzo cenna.

Jadalne kasztany wspomagają nasz układ odpornościowy, poprawiają pamięć, łagodzą obrzęki czy pomagają kondycji psychicznej człowieka. Od wieków są używane jako środek lecznicy np.: na dolegliwości trzustki. Ponadto mogą one być jedzone również na osoby niespożywające gluten, które chorują na celiakię.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.