Koszyk
Opcje przeglądania
  • Pora owocowania
  • Docelowa szerokość
  • Stanowisko
  • Pora kwitnienia
  • Typ rośliny
  • Barwa kwiatów
  • Wielkość kwiatów
  • Gleba - pH
  • Mrozoodporność
  • Zimozielona
  • Docelowa wysokość
  • Zalety
  • Producent:
  • Zakres cen
  • wyczyść filtry

Dodano produkt do koszyka

PIGWY

Sortuj wg:
  • 1
  • Produktów na stronie:
  • 36
  • 60
  • 96
  • 1

Pigwa to niewysokie drzewo, dorastające do około 5 metrów wysokości. Jest blisko spokrewnione z takimi gatunkami jak jabłoń czy grusza. Jej owoce są bardzo dobrym składnikiem na przetwory. Charakteryzują się one kwaskowatym smakiem oraz zawartością wielu kwasów oraz soli mineralnych. Pigwa, pomimo zbliżonej nazwy, nie jest spokrewniona z pigwowcem. Wywodzi się z Azji i jest rośliną nie tylko użytkową, ale również dekoracyjną. Zachęcamy do zapoznania się z sadzonkami pigwy oraz innymi roślinami owocowymi, dostępnymi w ofercie sklepu naszekrzewy.pl.

Uprawa sadzonek pigwy

Drzewa pigwy najlepiej rosną w miejscach ciepłych i słonecznych. Dobrze też, aby wybrane stanowisko było osłonięte od wiatru. Gleba zaś powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna oraz lekko kwaśna. Roślina jest odporna na suszę. Nie jest za to mrozoodporna. Na zimę zaleca się jej okrywanie aż do ustąpienia wiosennych przymrozków. Wymaga regularnego cięcia oraz zasilania kompostem. Dzięki temu wydaje ona obfitszy plon.

Zastosowanie pigwy

Sadzonki pigwy są chętnie wybierane przez ogrodników ze względu na walory użytkowe oraz dekoracyjne. Roślina bowiem prezentuje się niezwykle okazale pośród innych gatunków drzew i krzewów. Ponadto rodzi okazałe, smaczne owoce. Pomimo że nie można ich spożywać bezpośrednio po zerwaniu, warto po nie sięgnąć, aby wykorzystać je do różnego rodzaju przetworów. Sprawdzą się one do przygotowania marmolad, nalewek czy dżemów.

Właściwości pigwy

Dlaczego warto sięgać jak najczęściej po owoce pigwy? Przede wszystkim dlatego, że jej owoce są nie tylko smaczne i nadają się do przetworów, ale również ze względu na ich liczne właściwości. Pigwa to źródło między innymi: witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Ponadto owoce zawierają dużą ilość pektyn, flawonoidów, antocyjanów czy kwasów organicznych. Dzięki temu skutecznie wzmacniają one odporność, pomagają przy niestrawnościach i wspierają metabolizm. Z tego powodu pigwę często traktuje się jako suplement diety. Mając ją w swoim ogrodzie, możemy na stałe włączyć jej owoce do swojej diety.

Aktualności
Kontakt