Koszyk

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Owocowanie
  • Docelowa szerokość
  • Stanowisko
  • Typ rośliny
  • Docelowa wysokość
  • Zalety
  • Producent:
  • Zakres cen
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

MORWY

Morwy to niewysokie drzewa, które w naszym klimacie osiągają maksymalnie 15 metrów wysokości. Występują naturalnie w wielu krajach Europy, Azji, Ameryki, a nawet Afryki. Nierzadko spotkamy je również w Polsce. Sadzonki morwy są cenione za smaczne owoce o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty sadzonek morw czarnych i białych na stronie naszekrzewy.pl. Zapewniamy najlepsze, wyselekcjonowane gatunki oraz bezpieczną dostawę.

Uprawa sadzonek morwy

Sadzonki morwy powinniśmy posadzić na słonecznym stanowisku. Roślina toleruje również półcień. Nie bez znaczenia jest również gleba, która powinna być lekka, piaszczysta i umiarkowanie wilgotna. Unikajmy miejsc podmokłych, gdzie ziemia jest ciężka i nie sprzyja uprawie morw.

Drzewa są mrozoodporne i dobrze sobie radzą w trakcie niskich temperatur. Zalecamy jednak, aby chronić mniejsze okazy przez kopczykowanie, aby nie przymarzły. Roślina nie wymaga cięcia. W razie konieczności możemy ją delikatnie formować, co robimy przed nadejściem wiosny.

Zastosowanie morwy

Owoce morwy możemy zbierać już w drugiej połowie lata. Roślina wydaje obfity plon, więc warto wykorzystać morwy w swojej kuchni. Od wieków owoce były wykorzystywane w ramach medycy naturalnej. Nadają się one do domowych przetworów takich jak dżemy, marmolady czy syropy. Możemy je również spożywać bezpośrednio po zerwaniu. Białe odmiany są szczególnie polecane diabetykom.

Właściwości morwy

Sadzonki morwy warto posadzić w swoim ogrodzie, aby co roku cieszyć się dużym zbiorem. Owoce to nie tylko przysmak i dodatek do wielu przetworów, ale także cenne źródło witamin i minerałów. Morwa zawiera wiele antycyjanów, tłuszczów nienasyconych, witaminy C, D, PP, E oraz witamin z grupy B. Ponadto jest ona pełna błonnika, flawonoidów, żelaza oraz potasy. Z tego powodu ma działanie wzmacniające odporność organizmu, usuwające zły cholesterol, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, a także wpływające korzystnie na metabolizm.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.