Koszyk

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Owocowanie
  • Docelowa szerokość
  • Stanowisko
  • Typ rośliny
  • Ph gleby
  • Mrozoodporność
  • Docelowa wysokość
  • Zalety
  • Producent:
  • Zakres cen
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

AKTINIDIE-MINI KIWI

Mini kiwi to owocowe, ozdobne pnącze, które dorasta w naszych warunkach do 15 metrów wysokości. Pomimo że potrzebuje większej uwagi ze strony ogrodnika, potrafi ładnie odwdzięczyć się smacznymi owocami. W sklepie naszekrzewy.pl odnajdziemy najpopularniejsze odmiany obupłciowe, męskie oraz żeńskie takie jak: mini kiwi dr Szymanowski, mini kiwa Geneva, mini kiwi Issai czy mini kiwi Ken’s Red.

Uprawa sadzonek mini kiwi

O ile, nie posadziliśmy obupłciowych sadzonek mini kiwi, powinniśmy wybrać zarówno odmianę żeńską, jak i męską. Jeden zapylacz wystarczy na 6-8 pnączy. Rozmnażanie sadzonek odbywa się poprzez sadzonkowanie. Roślinę uprawiamy przy różnego rodzaju rusztowaniach.

Sadzonki mini kiwi to dość wymagające pnącze, jednak jest warte tego wysiłku. Roślinę należy posadzić na stanowisku słonecznym lub lekko zacienionym. Co więcej, zaleca się, aby pnącze rosło na żyznych i lekkich glebach. Dobrze również, aby ziemia odznaczała się lekko kwaśnym odczynem pH. Roślina jest w pełni mrozoodporna. Doskonale znosi mróz nawet do -30 lub -40 stopni Celsjusza.

Zastosowanie mini kiwi

Owoce mini kiwi, pomimo że są mniejsze od swojego kuzyna, nie ustępują mu w zastosowaniach oraz właściwościach. Ich dużą zaletą jest brak konieczności obierania oraz krojenia. Możemy je zatem spożywać bezpośrednio po zerwaniu z pnącza. Oprócz bezpośredniego spożycia owoce kiwi możemy wykorzystać na przetwory, wina oraz desery. Soki, powidła, kompoty czy powidła z ich dodatkiem smakują wyjątkowo smacznie, a do tego są zdrowe.

Właściwości aktinidii mini kiwi

Sadzonki mini kiwi warto posadzić nie tylko ze względu na ich smak, ale również na właściwości, a mają ich całkiem sporo. Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, że są one bogate w witaminę C, witaminę E, luteinę błonnik, pektyny oraz przeciwutleniacze. Przeciwdziałają efektom starzenia oraz pomagają poprawić przemianę materii w organizmie. Spożywając je regularnie, dbamy o swoją odporność, mocne stawy i kości oraz zapobiegamy infekcjom i chorobom układu sercowo-naczyniowego.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.