Koszyk

Dodano produkt do koszyka

ZESTAW NAJLEPSZE NA SOKI- 2 ODMIANY 10 SZT

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Koszty dostawy:
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID2033
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

ARONIA AMIT

Aronia odmiany Amit, jest to wysoki krzew owocowy o rozłożystym pokroju. Dorasta nawet do 4 m wysokości. Liście są latem zielone, skórzaste i błyszczące, a jesienią przebarwiają się na brązowo-czerwone i długo pozostają na krzewie, nadając mu bardzo malowniczy wygląd. Odmiana ta jest odporna na mrozy do -25 stopni.

Pielęgnacja i wymagania: Aronia odmiany Amit jest rośliną o małych wymaganiach zarówno glebowych, jak i klimatycznych. Może być uprawiana w całej Polsce. Jest odporna na mróz nawet do -30oC. Może rosnąć na każdej glebie, nawet na nieużytkach. Aronia wymaga nawożenia tylko w pierwszym i drugim roku po posadzeniu. Mało podatna na choroby i szkodniki. Zalecane stanowisko jest słoneczne lub częściowo zacienione.

Kwitnienie i owocowanie: Aronia Amit zaczyna kwitnąć na początku czerwca. Kwiaty mają biało-różowy odcień, zebrane są w gronach po 20-30 sztuk, podobne do kwiatów jarzębiny. Proces dojrzewania zaczyna stosunkowo późno – na przełomie sierpnia i września. Owoce mają kulisty, pełny kształt a ich barwę można określić jako ciemnogranatową, prawie czarną. W smaku odmiana Amit jest cierpkawo-słodka, posiadająca charakterystyczny aromatyczny miąższ. Owoce mogą być zbierane stopniowo, gdyż utrzymują się na krzewie stosunkowo długo bez oznak gnicia i przejrzewania.

Zastosowanie:Owoce aronii są cennym surowcem leczniczym ze względu na zawartość wielu substancji biologicznie czynnych. Zawierają: witaminy C, B2, B6, E, PP, prowitaminę A, łatwo przyswajalne cukry, garbniki, pektyny, flawonoidy, antocjany, kwasy organiczne i sole mineralne łącznie z mikroelementami. Owoce, sok i przetwory z aronii są niezastąpionym składnikiem diety w chorobach układu krwionośnego (duża zawartość witaminy P), nadciśnieniu tętniczym, arteriosklerozie. Owoce są również cennym surowcem przetwórczym. Surowe są cierpkie, nie smakują najlepiej, ale dodane do innych przetworów, np. soków, win, dżemów itp. poprawiają ich smak i wygląd. Sok jest naturalnym barwnikiem do win, galaretek, likierów. Aronia uprawiana jest coraz częściej jako roślina dekoracyjna specjalnych wymagań glebowych. Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie!


MALINA POLANA

Malina Polana to jedna z najstarszych polskich odmian malin. Wybierana jest nie tylko do upraw towarowych ale też amatorskich. Świetnie sprawdza się w uprawach ekologicznych. Polana jest łatwa w uprawie, cieszy plantatorów pięknym, czerwonym, dużym, słodkim owocem. Dorasta do 1,5 m wysokości. Wydaje dużo wyrównanych, średniej długości pędów.

Pielęgnacja i wymagania: Malina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych, o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Jest również odporna na choroby i szkodniki.

Kwitnienie i owocowanie: Pora kwitnienia maliny przypada na miesiąc maj. Roślina rodzi wtedy średniej wielkości białe kwiaty zebrane w luźne grona. Warto również wspomnieć, że malina jest rośliną miododajną. Polana owocuje dwa razy w sezonie – dużymi, smacznymi, stożkowymi owocami. Pierwsze owocowanie na pędach ubiegłorocznych na przełomie czerwca i lipca – bardzo obfite. Drugie w połowie sierpnia na młodych pędach - trwa około 3,5 miesiąca.

Zastosowanie: Malina Polana rodzi owoce wybitnie deserowe. Z tego powodu nadaje się do spożywania na surowo, jak również do przetworów: dżemów, przecierów, deserów lodowych, na nalewki, soki, susz oraz do mrożenia.

Warto pamiętać, że pędy malin żyją tylko dwa lata. W jednym roku wyrastają z szyjki korzeniowej lub korzeni tak zwane odrosty korzeniowe, a w drugim roku - pędy boczne zakończone kwiatostanami, które - po owocowaniu - zamierają.

Aktualności
Kontakt