Dodano produkt do koszyka

TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BEZĄ

TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BEZĄ

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 18.00 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 24.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty - Zgierz ul. Daleka 1-3 woj. łódzkie 0.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety przedpłata 62.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety pobranie 68.00 zł brutto
Opis produktu

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/tagi_b/14045/porzeczki.html

 

 

TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BEZĄ

 

 

Chodziła za mną kilka dni... Nie chciała się odczepić... Śniła mi się nawet w nocy... Kwaśna słodycz czerwonych porzeczek pod kołderką bielutkiej, delikatnej bezy... No i uległam. Sprint na stragan po kobiałkę porzeczek, szybka akcja z biciem piany... Niecierpliwe oczekiwanie aż zagniecione ciasto się schłodzi... I najgorsze: czekanie aż beza odpowiednio doschnie... Ale przed północą ją miałam! Tartę z porzeczkami i bezą na delikatnym, bardzo kruchym i rozpływającym się w ustach spodzie. Mogłam spokojnie iść spać...

 

 

 

Składniki na ciasto:

 

2 żółtka

1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)

100g masła (schłodzonego)

garść cukru kryształu

 

 

 

Składniki na farsz:

 

400g czerwonych porzeczek

 

 

 

Składniki na bezę:

 

2 białka

100g cukru kryształu

 

 

 

Przygotowanie:

 

Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone masło - wyrobić delikatnie palcami, dodać żółtka i cukier, szybko zagnieść, zrobić z ciasta kulę i włożyć na 30 min do lodówki.

Porzeczki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odszypułkować

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo (koniecznie) cukier.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę. Zapiec przez ok 15-20 min. gdy ciasto lekko brązowieje wyłożyć na spód przygotowane porzeczki i pokryć ubitą, błyszczącą pianą z białek. Temperaturę zmniejszyć do 140-150 stopni i zapiekać tartę ok 15 min. Następnie obniżyć temp. do 120 stopni i suszyć bezę przez kolejnych 30 min. (należy kilkakrotnie w tym czasie sprawdzić stan bezy aby nie dopuścić do zbrązowienia, lub przesuszenia. Studzić w uchylonym piekarniku.

Pyszna jeszcze ciepła, ale jest wtedy bardzo krucha i wilgotna. Do krojenia najlepiej nadaje się po całkowitym ostudzeniu, więc jeśli przygotowujemy ją, by podać gościom, najlepiej zrobić ją kilkanaście godzin wcześniej.

Smacznego!

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/tagi_b/14045/porzeczki.html

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt
Aktualności
kontakt
Szybki kontakt

Zadzwoń:
poniedziałek - piątek
godz. 8.00-16.00


Dorota Pawlak: 603 912 258

E-mail: sklep@naszekrzewy.pl

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.