MALINA ŻÓŁTA 'JANTAR'
RUBUS IDAEUS FLAVUS 'JANTAR'
Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1
-
Ocena:SUPER ( , 03.02.2021)
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 14.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
Malina żółta Jantar to odmiana powtarzająca owocowanie. Jej owoce pojawiają się głównie na pędach tegorocznych. Roślina dobrze znosi klimat w Polsce i jest stosunkowo odporna na mrozy. Polecana do amatorskiej uprawy.
Pielęgnacja i wymagania
Malina żółta Jantar powinna być posadzona na stanowiskach słonecznych, ewentualnie lekko zacienionych. Nie bez znaczenia jest również gleba. Ta powinna być próchnicza i umiarkowanie wilgotna o lekko kwaśnym odczynie pH. Roślina nie jest jednak wybredna w stosunku do podłoża. Bez problemu rozwinie się i zaowocuje na przeciętnej ziemi ogrodowej.
Odmiana nie osiąga dużych rozmiarów. Nie musimy zatem stosować podpór. Pierwsze cięcie maliny żółtej należy wykonać zaraz po posadzeniu. Latem, po pierwszym owocowaniu, usuwamy pędy zeszłoroczne. Regularnie też pozbywamy się chwastów oraz pamiętamy o nawadnianiu.
Owocowanie maliny żółtej Jantar
Pierwsze owoce maliny żółtej Jantar pojawiają się w pierwszym tygodniu sierpnia. Roślina powtarza owocowanie. Jeśli nie usunęliśmy tegorocznych pędów, owoce pojawiają się również jesienią. Dzięki temu mamy 3-4 miesiące owocowania maliny. Owoce osiągają średnią wielkość i charakteryzują się żółtą barwą z połyskiem.
Zastosowanie maliny żółtej Jantar
Owoce maliny żółtej Jantar nadają się do bezpośredniego spożycia z krzewu. Jednocześnie możemy wykorzystać je do codziennej diety. Posiadają znaczną ilość antyoksydantów, witaminy C oraz innych składników odżywczych. Ponadto charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.
- Pora owocowania
- sierpień, wrzesień, październik
- Docelowa wysokość
- do 1,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1 m
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- bardzo plenna, powtarza owocowanie
- Gleba - pH
- lekko kwaśna
- Mrozoodporność
- tak
- Barwa liści
- zielone
- Gleba - rodzaj
- przepuszczalna, żyzna