MALINA CZARNA 'BLACK JEWEL'
RUBUS OCCIDENTALIS 'BLACK JEWEL'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Malina Czarna to jedna z najsłodszych jesiennych malin. Wyjątkowo polecana do upraw amatorskich. Odmiana zachwyca nie tylko swoim wspaniałym smakiem, ale również nietypowym kolorem. Dorasta do 1,5 m wysokości. Wydaje kilka a nawet kilkanaście sztywnych, gęsto ulistnionych i kolczastych pędów pokrytych woskowym nalotem.
Pielęgnacja i wymagania
Malina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Jest również odporna na choroby i szkodniki. Podwinięte liście są cechą charakterystyczną gatunku, a nie oznaką choroby. Dodatkową jej zaletą jest mała podatność do gnicia owoców i zamierania pędów.
Kwitnienie i owocowanie maliny czarnej Black Jewel
Pora kwitnienia przypada od maja do sierpnia. Roślina rodzi wtedy średniej wielkości kwiaty. Warto również wspomnieć, że malina jest rośliną miododajną. Malina czarna owocuje na pędach dwuletnich – dużymi, smacznymi, kulistymi, ciemnymi owocami.
Cięcie maliny czarnej Black Jewel
Maliny potrzebują silnego cięcia. Pędy owocujące należny wycinać po zakończonym owocowaniu. Daje to możliwość nowym pędom szybciej się rozwijać i wspaniale owocować w przyszłym roku. Maliny przycinamy pielęgnacyjne również w trakcie sezonu.
Maliny są krzewami, których pędy żyją tylko dwa lata. W jednym roku wyrastają z szyjki korzeniowej lub korzeni tak zwane odrosty korzeniowe, a w drugim roku -pędy boczne zakończone kwiatostanami, które po owocowaniu zamierają.
Zastosowanie maliny czarnej Black Jewel
Jest to odmiana wybitnie deserowa, nadaje się do spożywania na surowo, jak również do przetworów: dżemów, przecierów, deserów lodowych, na nalewki, soki, susz oraz do mrożenia.
- Pora owocowania
- czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik
- Docelowa wysokość
- do 2,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- miododajne, silny wzrost, witalne
- Gleba - pH
- obojętna
- Mrozoodporność
- tak
- Barwa liści
- zielone
- Gleba - rodzaj
- żyzna