JAGODA KAMCZACKA 'WOJTEK'
LONICERA CAERULEA VAR. KAMTSCHATICA 'WOJTEK'
Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1
-
Ocena:Dobrze owocują! Ostatnie zapasy z zeszłego roku właśnie "wyszły" z zamrażalki, więc czekamy na tegoroczne zbiory. I właśnie zamawiamy kolejne sadzonki u Państwa :) ( , 12.03.2015)
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 14.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
Jagoda kamczacka pochodząca z Syberii to długowieczny krzew owocowy dorastający do 1,5 m wysokości i 2 metrów średnicy, doskonale rosnący w naszym klimacie. Jest całkowicie odporny na mrozy (do -38oC) i mało wrażliwy na susze. Jagoda kamczacka to najwcześniej owocująca roślina jagodowa, plonują nawet 30 letnie krzewy. Jagody odmiany Wojtek uznawane są za najsmaczniejsze ze wszystkich jagód kamczackich.
Pielęgnacja i wymagania
Roślina bardzo łatwa w uprawie, odporna na choroby i szkodniki. Wymaga gleb lekko kwaśnych piaszczysto-gliniastych, ale dobrze rośnie także na glebach obojętnych i zasadowych, wymaga stanowisk słonecznych lub lekko zacienionych. Zaleca się aby obok siebie posadzić przynajmniej 2 sztuki różnych odmian, zapewni to właściwe zapylenie rośliny.
Kwitnienie i owocowanie jagody kamczackiej Wojtek
Owocuje już w pierwszym roku sadzenia. Zawiązywanie owoców przypada na początek kwietnia, kwiaty są biało-żółte. Owoce w smaku przypominają naszą leśną jagodę. Owoc jest w kolorze granatowym z niebieskim, woskowym nalotem. Owoce dojrzewają nierównomiernie, należy je zbierać często, w miarę dojrzewania ponieważ nie zbierane same opadają. Pierwsze pojawiają się już w połowie maja.
Odmiany pasujące, zapylacze: Wojtek, Zojka
Odmiana niezawodnie owocująca. W pierwszym roku owocowania można otrzymać 1 kg owoców, w dalszych latach, plon sięga nawet do 5kg
Cięcie jagody kamczackiej Wojtek
Jagoda bardzo szybko przyrasta, można skorygować wzrost poprzez przycinanie gałązek wiosną.
Zastosowanie jagody kamczackiej Wojtek
Dzięki zawartym antocyjanom owoce mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia. Doskonałe do deserów i przetworów, można je również mrozić. Zawierają witaminy C, A, żelazo, miedź, jod.
- Pora owocowania
- maj, czerwiec
- Docelowa wysokość
- do 1,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, mrozoodporna, witalne
- Gleba - pH
- obojętna
- Mrozoodporność
- tak
- Gleba - rodzaj
- żyzna