Koszyk

Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER - 10%

DEREŃ JADALNY 'JOLICO'

CORNUS MAS 'JOLICO'

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Chwilowo niedostępny

Cena: 47.70 zł 42.99 brutto

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 42.99 zł

Ilość:
Czas dostawy:
do 4 dni roboczych
Producent:
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID397
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Dereń daje nam jadalne i lecznicze owoce. Dereń jest rośliną długowieczną, może dożyć nawet kilkaset lat. Krzew dorasta do 5 metrów wysokości.

Pielęgnacja i wymagania

Dereń najbardziej lubi gleby lekkie, próchniczne. Dobrze jednak rośnie na każdej glebie (znosi nawet wapienne). Toleruje suszę i zanieczyszczone powietrze. Preferuje stanowiska słoneczne do zacienionych. Charakteryzuje się szybkim wzrostem i rozrostem krzewu. Jest mrozoodporny, odporny na szkodniki i choroby. Praktycznie nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych, takich jak opryski czy przycinanie. Doskonale sprawdza się w ogrodach jako roślina ozdobna, dekoracyjna wiosną (kwiaty) oraz jesienią (owoce i pięknie przebarwiające się liście).

Kwitnienie i owocowanie derenia jadalnego 

Kwitnie żółtymi, licznymi miododajnymi kwiatami na przełomie marca/kwietnia. Owoc derenia jest miękki, koralowo czerwony, w stronę bordo. Owoce dojrzewają w sierpniu/październiku i stanowią idealny owoc na przetwory i nalewki. Ma długo zaostrzone, jajowato-eliptyczne liście, pędy zielonkawe, purpurowo-fioletowe od strony słonecznej, młodsze kanciaste i żółtoszarą, odrywająca się płatami korę.

Cięcie derenia jadalnego

Nie wymagane
 

Zastosowanie derenia jadalnego 

 
Owoce derenia są wykorzystywane do domowych wyrobów tj: nalewki, konfitury, marynaty. W pełni dojrzałe doskonale nadają się do sałatek i innych potraw. Owoce derenia mają w sobie dużo właściwości leczniczych: poza cukrami i kwasami organicznymi występują w nich garbniki, witaminy, w tym C i P oraz sole mineralne. Roztarty miąższ z owoców w połączeniu z miodem podajemy przy zapobieganiu biegunki, bólach żołądka czy też zaburzeniach przemiany materii.
Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Pora owocowania
  • sierpień, wrzesień, październik
  •  
  • Docelowa wysokość
  • do 5 m
  •  
  • Docelowa szerokość
  • do 2,5 m
  •  
  • Stanowisko
  • półcień, słońce
  •  
  • Typ rośliny
  • krzewy owocowe
  •  
  • Zalety
  • miododajne, mrozoodporna, na żywopłot
  •  
  • Gleba - pH
  • roślina tolerancyjna
  •  
  • Mrozoodporność
  • tak
  •  
  • Barwa kwiatów
  • żółty
  •  
  • Barwa liści
  • ciemnozielone
  •  
  • Gleba - rodzaj
  • roślina tolerancyjna
  •  
  • Pora kwitnienia
  • marzec
  •  
  • Zimozielona
  • nie
  •  

Produkty podobne

Aktualności
Kontakt