BORÓWKA AMERYKAŃSKA 'DARROW'
VACCINIUM CORYMBOSUM 'DARROW'
Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1
-
Ocena:Super! ( , 28.10.2016)
Opinia niezweryfikowana zakupem
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Borówka Darrow należy do odmiany późno dojrzewającej, daje średnie plony, ale za to średnica owocu przekracza 25 mm. Owoce są bardzo smaczne i aromatyczne o winno-słodkim smaku. Ponieważ długo dojrzewa, miąższ borówki jest zwarty i doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju deserach. Szczególnie polecamy ją do upraw amatorskich.
Pielęgnacja i wymagania
Gatunek dojrzewa długo, a co za tym idzie potrzebuje dobrych warunków do rośnięcia. Miejsca słonecznego, ciepłego, osłoniętego od wiatru. Najlepiej czuje się w glebie o kwaśnym odczynie, lekkiej, przepuszczalnej, o stałej, umiarkowanej wilgotności. Borówka Darrow jest średnio odporna na mróz, (do -24°C) Należy pamiętać także, że jest wrażliwa na zgorzel pędów. W okres suszy potrzebuje regularnego podlewania. Wymaga zwiększonego nawożenia azotem oraz ograniczonego nawożenia potasem i fosforem.
Owocowanie borówki amerykańskiej Darrow
Odmiana późno dojrzewająca od połowy sierpnia do początku września. Owoce są bardzo duże i smaczne o słodko-winnym smaku. Liście są małe i ciemno-zielone. Owoce o jasno-niebieskim nalocie są duże i bardzo duże, mocno spłaszczone.
Cięcie borówki amerykańskiej Darrow
Borówka Darrow wymaga cięcia prześwietlającego w celu uzyskania silnych, jednorocznych przyrostów, które pozwolą nam uzyskać dorodne owoce. Takiego cięcia dokonujemy w 4 lub 5 roku po posadzeniu. Pod koniec lutego lub na początku marca wycinamy wszystkie pędy u ich nasady zaraz przy ziemi.
Zastosowanie borówki amerykańskiej Darrow
Odmiana doskonale nadaje się do różnego rodzaju deserów. Owoce bogate w witaminy, kwasy organiczne, sole mineralne, mikroelementy i błonnik. Są bardzo odporne na pękania, doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, do przetworów i do mrożenia.
- Pora owocowania
- sierpień, wrzesień
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 2,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, mrozoodporna, silny wzrost
- Gleba - pH
- kwaśna
- Mrozoodporność
- tak
- Gleba - rodzaj
- żyzna