ŻURAWINA PILGRIM
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 14.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
Żurawina (Oxycoccus)PILGRIM jestwieloletnią, płożącą, zimozieloną krzewinką. Owoce żurawiny świetnie się przechowuje dzięki bardzo wysokiej zawartości naturalnego konserwantu tzw. kwasu benzoesowego. Dorasta do 30 cm wysokości a jej pędy osiągają po 150cm długości. Sstanowi ciekawą ozdobę ogrodu i smaczny dodatek w kuchni. Odmiana ta bardzo szybko przyrasta, tworząc silne, bardzo licznie owocujące pędy.
Pielęgnacja i wymagania:Żurawinę sadzimy w miejscach słonecznych a zarazem osłoniętych. Preferuje wilgotne, próchniczne i mocno kwaśne gleby. Podczas upałów należy zadbać by roślina nie wyschła, lubi ona bowiem tereny bardziej mokre. Żurawina jest łatwa w uprawie i idealnie zaadoptowała się w naszym klimacie.Posadzone rośliny szybko puszczają płożące pędy, które łatwo się ukorzeniają tworząc gęste, obrośnięte zagony. W okresie wiosennym zalecane jest nawożenie żurawiny,nawozam lekko zakwaszającymi glebę. Roślina dobrze znosi czasowe, anawet całkowite zalewanie przez wodę. Jest rośliną odporną na działanie niskich temperatur (duża mrozoodporność) i rzadko atakowana jest przezszkodnikii choroby.Zaleca się sadzenie w odstępach 30 cm między sadzonkami.
Kwitnienie i owocowanie:Żurawina kwitnie od lipca, a następnie owocuje od września do listopada. Jej owoce są bardzo duże, kuliste, purpurowoczerwone. Owoce żurawiny są zbyt kwaśne i cierpkie, aby jeść je na surowo. Świetnie nadają się jednak na wszelkiego rodzaju przetwory, z których najpopularniejsze to: sok żurawinowy, suszona żurawina, sos żurawinowy, konfitury, koktajle, nalewka żurawinowa czy jako żurawina do mięs.
Cięcie:Co 2-3 lata, wiosną warto zebrać w rękę najdłuższe poziome pędy i skrócić je na równą długość ostrym sekatorem, nie uszkadzając przy tym pionowo wyrastających krótszych pędów, odpowiedzialnych za plony.
Zastosowanie: owoce żurawiny mają szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Zawierają substancje aktywne pomagające walce z różnorodnymi dolegliwościami, począwszy od przeziębień, przez choroby wrzodowe po rozmaite infekcje układu pokarmowego.
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 50 cm
- Docelowa szerokość
- do 50 cm
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, silny wzrost, witalne
- Pora owocowania
- wrzesień, październik