WINOROŚL 'ZILGA'
VITIS 'ZILGA'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Jedna z najlepszych odmian nadająca się do produkcji czerwonego wina. W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem o nucie czereśni. Dodatkowo mała zawartość taniny powoduje ze wino jest mniej szorstkie. Odmiana odporna na wszelkiego rodzaju choroby grzybicze, mrozoodporna.
Odmiana ta to mieszanka francusko-amerykańska. Ten rodzaj winorośli jest bardzo odporny na wszelkiego rodzaju choroby grzybicze. Winorośl mrozoodporna wytrzymuje minusowe temperatury do -30 stopni.
Pielęgnacja i wymagania
Krzew rośnie silnie, na żyznych glebach bardzo silnie. Plonuje niezawodnie i regularnie. Charakteryzuje się liśćmi średniej wielkości, najczęściej z trzema klapami, grubo ząbkowane. Grona są małe o cylindryczno-stożkowym kształcie. Owoce są okrągłe, granatowoczarne, wybarwiają się często już na samym początku września. Miąższ jest soczysty, łatwo oddzielający się od skórki. Najlepszym prowadzeniem tego krzewu są sznury. Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Lepiej rośnie w miejscach osłoniętych od wiatrów północnych i wschodnich. Winorośl nie ma zbyt dużych wymagań glebowych ale lepsza jest dla niej gleba żyzna o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych niż gliniasta czy podmokła. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju, nawet w okolicach o nie sprzyjającym klimacie dla innych odmian winorośli. Winorośl najlepiej rośnie na południowych, południowo-wschodnich i południowo-zachodnich ścianach domów w zacisznych miejscach, które szybko się nagrzewają.
Owocowanie winorośli Zilga
Ta odmiana winorośli dojrzewa pod koniec września.
Zastosowanie winorośli Zilga
Z tej odmiany winorośli możemy wyprodukować wino o barwie ciemno czerwonej i intensywnym smaku. Winorośl to bardzo cenne owoce o wysokich walorach deserowych, doskonałych na przetwory - wina, soki, dżemy oraz galaretki. Owoce zawierają dużo cukrów, witamin z grupy B, witaminę C, P, PP, kwasy organiczne, pektyny, potas, magnez, kobalt, mangan i żelazo. Poza tym ciemne winogrona zawierają antyoksydanty, które zapobiegają miażdżycy oraz zmianom nowotworowym.
- Pora owocowania
- sierpień, wrzesień
- Docelowa wysokość
- do 5 m
- Docelowa szerokość
- do 50 cm
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Typ rośliny
- pnącza owocowe
- Zalety
- dekoracyjny liść, miododajne, silny wzrost
- Gleba - rodzaj
- żyzna