TRUSKAWKA 'POLKA'
FRAGARIA 'POLKA'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Truskawka Czerwona Polka to holenderska odmiana, uprawiana w Polsce od prawie 30 lat. Jest popularna ze względu na obfity plon, uniwersalne zastosowanie oraz odporność na mrozy i choroby. Sadzi się na profesjonalnych, jak i amatorskich plantacjach. Idealna na przetwory i desery.
Pielęgnacja i wymagania
Odmiana jest stosunkowo odporna na silny mróz. Warto jednak posadzić ją na miejscu osłoniętym od wiatru, najlepiej na wzniesieniach. Chcąc uzyskać obfity plon, powinniśmy wybrać dla niej żyzną i lekką glebę. Ponadto truskawka czerwona Polka wymaga regularnego nawadnianie, które jest istotne w czasie dojrzewania owoców.
Odmiana jest odporna na białą i czerwoną plamistość liści. Może jednak jej grozić szara pleśń. Aby jej zapobiec, zaleca się regularnie usuwanie uschniętych liści czy zgniłych owoców z sadzonek truskawek.
Owocowanie truskawki czerwonej Polki
Truskawka czerwona Polka jest odmianą średnio późną. Owoców możemy spodziewać się od połowy czerwca do połowy lipca. Charakteryzują się one intensywnie czerwonym kolorem skórki, sercowatym kształtem oraz lekkim połyskiem. Nie sposób oprzeć się ich słodkiemu smakowi i aromatycznemu zapachowi, który przypomina wielu osobom poziomki.
Zastosowanie truskawki czerwonej Polki
Owoce truskawki czerwonej Polki: najczęściej wykorzystuje się na przetwórstwo. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spożywać je samodzielnie jako deser. Odmiana nadaje się zarówno do uprawy amatorskiej, jak i profesjonalnej. Jej owoców nie powinno transportować na duże odległości oraz długo przechowywać.
- Pora owocowania
- czerwiec, lipiec
- Docelowa wysokość
- do 50 cm
- Docelowa szerokość
- do 50 cm
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- bardzo plenna, do donicy
- Gleba - pH
- obojętna
- Mrozoodporność
- należy okryć na zimę
- Gleba - rodzaj
- żyzna