ŚWIDOŚLIWA KRASNOJARSKAJA
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Świdośliwa Krasnojarskaja jest to duży krzew (lub małe drzewo) dorastający do 5 m wysokości. Największą zaletą świdośliwy jest jej duża odporność na zimę, a także stosunkowo długi okres owocowania. Najlepiej czuje się na terenach wyżej położonych, gdzie owocuje i dojrzewa corocznie. Krasnojarskaja jest odmianą późną, niezwykle plenną.
Pielęgnacja i wymagania: Krzew dobrze czuje się w glebach o pH kwaśnym do obojętnego, lubi lekkie (piaszczyste) jak i gliniaste, zasobne w składniki pokarmowe podłoże. Stanowisko jakiego wymaga jest słoneczne do półcienistego. Sadzenie powinno odbyć się wiosną, do wcześniej przygotowanych dołków, w odległościach nie mniejszych niż 20 cm. Roślina jest całkowicie mrozoodporna – wytrzymuje temperatury do -40°C!
Kwitnienie i owocowanie: Kwiatostany w formie kwiatowych gron po 5-12 kwiatów pojawiają się na krótkich, ulistnionych pędach bocznych i czasami na szczytach ubiegłorocznych przyrostów na wiosnę. Owoce jabłkowate, kuliste, z trwałym kielichem, czerwone na początku, potem czernieją. Zazwyczaj pokryte są sinym nalotem woskowym. Ich słodki, a za razem lekko kwaskowaty smak, z pewnością trafi w gusta wielu smakoszy.
Zastosowanie:Owoce świdośliwystanowią źródło witamin, zawierając jedynie 8-12 % cukru, kwasy organiczne, garbniki, do 1% pektyn, karoten, wit. C, wit. B2, a także aż 1000 mg anthocyanu, który został ostatnio rozpoznany jako aktywny czynnik zapobiegania wielu chorobom, a głównie rakowi. Miąższ owoców jest soczysty.Owoce idealnie nadają się na różnego rodzaju przetwory takie jak konfitury, dżemy czy soki.
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 5 m
- Docelowa szerokość
- do 5 m
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, mrozoodporna, witalne
- Pora owocowania
- czerwiec, lipiec