RABARBAR MIRA M.
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Rabarbar Mira M wywodzi się z terenów Azji Środkowej. Jest często wybieraną byliną ze względu na łatwą uprawę oraz wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dobrze sobie radzi w naszym klimacie i nie ma wygórowanych wymagań. Jest uprawiany dla ogonków liściowych, które są stosowane do urozmaicania smaków przetworów oraz deserów. Bez problemu poradzi sobie w przydomowym ogrodzie.
Pielęgnacja i wymagania: Rabarbar Mira M powinien być posadzony na stanowisko nasłonecznionym. Jednakże da sobie radę także w cieniu. Gleba zaś powinna być zasobna w składniki pokarmowe. Dobrze również, aby utrzymywała stałą wilgotność i była próchniczna. Jej odczyn najlepiej, aby wahał się od lekko kwaśnego do zasadowego.
Roślina jest odporna na niskie temperatury, jednakże jest wrażliwa na różnego rodzaju choroby i szkodniki w tym mączniaka. Wymaga regularnego podlewania oraz ściółkowania podłoża, aby zachowało ono odpowiednią wilgotność. Ważnym zabiegiem jest usuwanie kwiatostanów, które pojawiają się na roślinie już w maju. Mogą one przyczynić się do mniejszych plonów.
Zastosowanie: Najlepszym terminem zbioru Rabarbaru Mira M jest początek lata, do końca czerwca. Wtedy ogonki liściowe zawierają największą ilość składników odżywczych jak fosfor czy magnez oraz witamin (B, C oraz E). Są one dodawane do wielu potraw. Przede wszystkim zaś do zakwaszania przetworów. Ponadto warto je wykorzystać do deserów. Charakteryzują się one słodkim, lekko kwaskowatym smakiem, który wzbogaci potrawy i doda im nowego charakteru.