RABARBAR GOLIATH
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Rabarbar Goliath to wysoko plenna bylina. Jest uprawiana przede wszystkim ze względu na jadalne ogonki liściowe, które mają wiele zastosowań w kuchni. Roślina jest uniwersalna, a do tego bardzo prosta w uprawie. Niestraszne są jej niskie temperatury. Polecana do przydomowych ogródków i amatorskiej uprawy.
Pielęgnacja i wymagania: Żeby cieszyć się z walorów, jakie niesie ze sobą Rabarbar Goliath, warto wybrać dla rośliny odpowiednie stanowisko. W tym celu sprawdzą się przede wszystkim stanowiska słoneczne, ewentualnie lekko zacienione. Zwróćmy również uwagę na glebę. Ta nie powinna być zbyt sucha. Rabarbar bowiem jest wrażliwy na suszę i wymaga podlewania w okresach niedoborów wody. Najlepiej sprawdzą się zatem podłoża żyzne oraz wilgotne, o odczynie zasadowym lub lekko kwaśnym.
Pielęgnacja Rabarbaru skupia się przede wszystkim na zapewnieniu odpowiedniej gleby. Oprócz podlewania zalecane jest również ściółkowanie podłoża. Nie wymaga zabezpieczenia na czas zimy. Usuwajmy także pędy kwiatowe, które pojawiają się w maju. Mogą one bowiem przyczynić się do znacznie gorszych plonów.
Zastosowanie: Ogonki liściowe mają wiele zastosowań w kuchni. Ich zbiór trwa do końca czerwca. Posiadają one wiele składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, C oraz E. Do tego zawierają żelazo, magnez i fosfor. Rabarbar warto wykorzystać między innymi do zakwaszania przetworów takich jak soki czy dżemy. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast i kompotów. Jego charakterystyczny, słodki smak urozmaici domowe desery.