PORZECZKA CZARNA 'TITANIA'
RIBES NIGRUM 'TITANIA'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Krzew bardzo silnie rosnący, do 2 metrów wysokości. Pędy często zwieszają się pod ciężarem owoców. Szwedzka odmiana polecana zarówno do uprawy towarowej, jak i do ogrodów przydomowych.
Pielęgnacja i wymagania
Wymaga gleb żyznych, dobrze nawiezionych. Najlepiej rośnie na glebach od gliniastych do piaszczysto-gliniastych, o odczynie lekko kwaśnym. Przy lżejszych glebach konieczne jest dodatkowe nawadnianie. Najlepsze stanowiska powinny być słoneczne do pół cienistych, osłonięte od wiatru. Krzewy sadzimy w rzędach w odstępach 2-2,5 m. Jest odporna na mróz oraz na amerykańskiego mączniaka agrestu, ale średnio odporna na rdzę wejmutkowo-porzeczkową, pędy mogą być atakowane przez wielkopąkowca porzeczkowego.
Owocowanie porzeczki czarnej Titiania
kwitnie późno, co chroni kwiaty przed przymrozkami. Plonuje obficie, średnio wcześnie. Owoce dojrzewają równomiernie pod koniec lipca, rzadko opadają. Są średnie lub duże, jędrne, zebrane w średnie grona. Smak owoców jest łagodny, słodko-kwaśny.
Zastosowanie porzeczki czarnej Titiania
Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na soki i dżemy. Czarna porzeczka to największe źródło witaminy C (aż 182 mg w 100 g owocu), a w mniejszym stopniu witaminy B, P, prowitaminy A, pektyn, kwasu ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych.
- Docelowa wysokość
- do 2,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- bardzo plenna, duża odporność na choroby, mrozoodporna, witalne
- Gleba - pH
- lekko kwaśna
- Mrozoodporność
- tak
- Gleba - rodzaj
- żyzna