PORZECZKA CZARNA OJEBYN
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Doskonała bardzo popularna odmiana uprawiana w sadach towarowych. Rewelacyjnie sprawdza się również w ogrodach przydomowych. Krzew o pokroju kulistym, lekko wzniesionym, u starych krzewów rozłożysty. Wytwarza liczne, grube pędy, średnio sztywne, które uginają się pod ciężarem dużych owoców. Odmiana odporna na mróz i wiosenne przymrozki.
Pielęgnacja i zastosowanie: Wymaga gleb żyznych, dobrze nawiezionych. Najlepiej rośnie na glebach od gliniastych do piaszczysto-gliniastych o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Przy lżejszych glebach konieczne jest dodatkowe nawadnianie. Najlepsze stanowiska powinny być słoneczne do półcienistych, osłonięte od wiatru. Krzewy sadzimy w rzędach, w odstępach 2-2,5 m. Odmiana odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu, ale wrażliwe na opadzinę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. W latach wilgotnych owoce mogą być porażane są przez szarą pleśń. Krzewy tej odmiany porzeczki czarnej są bardzo wytrzymałe na mróz, a pąki i kwiaty (pojawiające się w kwietniu) są średnio tolerancyjne na przymrozki wiosenne.
Owocowanie: Wczesna odmiana porzeczki. Owoce dojrzewają na początku lipca, średnio 5–7 dni wcześniej niż porzeczka czarna odmiany Ben Lomond. Duże owoce zebrane są w krótkich gronach i długo utrzymują się na krzewie. Porzeczki mają grubą skórkę i zielonkawy miąższ z lekkim różowym odcieniem, Słodko-winne o łagodnym smaku.
Cięcie: Cięcie porzeczki czarnej jest niezbędne, gdyż pobudza roślinę do liczniejszego owocowania. Najbardziej plenne są pędy, które nie mają więcej jak 4 lata. Kilka lat musi upłynąć nim z jednego krzaka uzyskamy spore plony.
Zastosowanie:Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na soki i dżemy. Czarna porzeczka to największe źródło witaminy C (aż 182mg w 100g owocu), a w mniejszym stopniu witaminy B, P, prowitaminy A, pektyn, kwasu ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych.
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 1,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, mrozoodporna, witalne
- Pora owocowania
- lipiec, sierpień