MORELA EARLY ORANGE BALOT
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
MORELA EARLY ORANGESADZONKA W BALOCIEWIELKOŚĆ DRZEWA:140-160 cm
MORELA EARLY ORANGE jest odmianą charakteryzującą się wczesną porą dojrzewania i wysoka plennością. Odmiana deserowa idealnie nadająca się również na przetwory. Morelę uprawia się dla smacznych owoców, niemniej jednak w porze kwitnienia jest ona zachwycającą ozdobą ogrodu
Zastosowanie: Uprawiana głównie dla pysznych deserowych owoców, które można jeść wprost z drzewa. Podczas kwitnienia stanowi piękną ozdobę ogrodu. W mniej sprzyjających regionach można hodować morelę w donicy, lub pojemnikach. Rozwiązanie takie jest dodatkowo niezwykle dekoracyjne.
Pielęgnacja i wymagania: Stanowisko w ogrodzie powinno być zaciszne, osłonięte od wiatru, nasłonecznione. Morele mają niewielkie wymagania glebowe. Najlepiej rosną na glebach przepuszczalnych i ciepłych. Powszechnie jako podkładki dla moreli wykorzystywane są siewki ałyczy, która jest dobrze przystosowana do naszych warunków klimatycznych i glebowych. Drzewa moreli wytrzymują spadki temperatur do -30oC. Niestety pąki są dużo wrażliwsze i mogą przymarzać, dlatego zaleca się sadzić morelę w cieplejszych regionach Polski.
Kwitnienie i owocowanie: Odmiana bardzo szybko wchodząca w okres wegetacyjny. W sprzyjających warunkach zakwita już w pierwszych dniach kwietnia. Kwiaty mają barwę białą, są duże, ze słupkiem dłuższym od pręcików, wytwarzają nektar. Drzewka mają tendencję do nadmiernego zawiązywania owoców, dlatego zaleca się przerzedzać zawiązki. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się pod koniec lipca i jest nierównomierne. Owoce są kulisto-owalne, o średniej masie (30-45 g). Skórka mało omszona ma barwę żółto-pomarańczową z rozmytym, czerwonym rumieńcem, pokrywającym 20-50 % owocu. Miąższ owoców jest ciemnopomarańczowy, zwięzły, średnio soczysty, za to bardzo dobrze odchodzący od pestki. Owoce są bardzo smaczne, aromatyczne, lekko kwaskowate i słodkie. Bogate w witaminę C i żelazo.
Cięcie: Zabieg cięcia jest niezwykle istotny w przypadku moreli. Po posadzeniu należy skrócić przewodnik do wysokości około 1 metra i pozostawić 3-5 pędów bocznych, o szerokim kącie rozwidlenia. Gdy pod koniec mają wyrosną nowe pędy, należy pozostawić pierwszy przyrost od góry (będący przedłużeniem przewodnika), a 2-3 leżące niżej usunąć, gdyż wyrastają pod ostrym kątem. W drugim i trzecim roku powtarzamy zabiegi formujące. W 6–7 roku po posadzeniu, najlepiej latem , po zbiorach, warto przeprowadzić cięcie odnawiające. Wiosną należy usuwać tylko suche i chore pędy. Rany po wszystkich większych cięciach należy zabezpieczyć specjalnymi preparatami, by uniknąć chorób kory i drewna.
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 5 m
- Docelowa szerokość
- do 5 m
- Typ rośliny
- drzewka owocowe
- Zalety
- mrozoodporna, silny wzrost
- Pora owocowania
- lipiec