MINI KIWI KOKUWA
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Japońska samopylna odmiana, o smacznych, trwałych owocach, o cytrynowym posmaku dojrzewających na przełomie września – października. Owoce mini kiwi są bardzo delikatne w smaku i nadają się do jedzenia za skórką. Rozpoczyna owocowanie w 3-4 roku od posadzenia.
Pielęgnacja i wymagania
„Mini kiwi” idealnie zaadoptowało się w Polskich warunkach klimatycznych, jest mrozoodporne do -28°C i łatwe w uprawie. Nie ma szczególnych wymagań glebowych, lubi stanowiska słoneczne. Ogromną jego zaletą jest odporność na choroby i szkodniki. Dlatego właśnie można uprawiać je metodami ekologicznymi bez używania środków chemicznych.
Owocowanie mini kiwi Kokuwa
Aktinidia Kokuwa zaczyna owocowanie około 3-4 roku od posadzenia. Owoce są owalne, mają około 2,0 cm długości i 1,5 cm szerokości. Dojrzewają na przełomie września i października. Odmiana samopylna, nie potrzebuje zapylacza. Wystarczy zakupić jeden krzew, by cieszyć się smacznymi owocami.
Cięcie mini kiwi Kokuwa
Aktinidie mini kiwi Kokuwa przycinamy w styczniu i lutym, czyli zanim rozpocznie się sezon wegetacyjny.
Zastosowanie mini kiwi Kokuwa
Odmianę Kokuwa minii kiwi warto posadzić przy altanach. Jej wielką ozdobą są intensywnie zielone liście, które na jesień przepięknie żółkną. Dodatkowo kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty nie tylko efektownie wyglądają, ale również przyjemnie pachną. Owoce mini kiwi można spożywać wprost po zerwaniu, jedząc je ze skórką, są bowiem bardzo zdrowe. Do tego możemy przyrządzać z nich przetwory takie jak powidła, kompoty, soki, galaretki, a nawet wino.
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- powyżej 5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Typ rośliny
- pnącza owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, silny wzrost, witalne
- Pora owocowania
- wrzesień, październik