MALINA ŻÓŁTA PORANNA ROSA PBR
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Malina Żółta to jedna z najsłodszych jesiennych malin. Wyjątkowo polecana do upraw amatorskich. Odmiana zachwyca nie tylko swoim wspaniałym smakiem ale również nietypowym kolorem. Dorasta do 2 m wysokości. Wydaje kilka a nawet kilkanaście sztywnych, gęsto ulistnionych i kolczastych pędów pokrytych woskowym nalotem.
Pielęgnacja i wymagania: Malina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Jest również odporna na choroby i szkodniki. Podwinięte liście są cechą charakterystyczną gatunku, a nie znakiem choroby. Dodatkową jej zaletą jest mała podatność do gnicia owoców i zamierania pędów.
Kwitnienie i owocowanie: Pora kwitnienia przypada od maja do sierpnia. Roślina rodzi wtedy średniej wielkości żółte kwiaty. Warto również wspomnieć, że malina jest rośliną miododajną. Malina żółta owocuje dwa razy w sezonie – dużymi, smacznymi, kulistymi, pomarańczowo-żółtymi owocami. Pierwsze owocowanie na pędach ubiegłorocznych przypada na lipiec – bardzo obfite. Drugie w połowie sierpnia - na młodych pędach.
Cięcie: Maliny potrzebują silnego cięcia. Pędy owocujące w lipcu najlepiej wycinać po zakończonym owocowaniu. Daje to możliwość nowym pędom szybciej się rozwijać i owocować. Maliny przycinamy pielęgnacyjnie również w trakcie sezonu.
Maliny są krzewami, których pędy żyją tylko dwa lata. W jednym roku wyrastają z szyjki korzeniowej lub korzeni tak zwane odrosty korzeniowe, a w drugim roku -pędy boczne zakończone kwiatostanami, które - po owocowaniu - zamierają.
Zastosowanie:Jest to odmiana wybitnie deserowa, nadaje się do spożywania na surowo, jak również do przetworów: dżemów, przecierów, deserów lodowych, na nalewki, soki, susz oraz do mrożenia.