JEŻYNA BEZKOLCOWA 'LOCH NESS'
RUBUS FRUTICOSUS 'LOCH NESS'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Ostatnio bardzo popularna bezkolcowa odmiana jeżyny wyhodowana w Szkocji w 1988 roku. Posiada jedne z największych owoców wśród w swoim gatunku. Owoce są bardzo duże, wydłużone, czarne, bardzo smaczne i łatwe w przechowaniu. Krzew cechuje duża odporność na mróz. Docelowa wysokość krzewu od 3 do 5 m.
Pielęgnacja i wymagania jeżyny bezkolcowej Loch Ness
Jeżyna rośnie bardzo szybko. Po posadzeniu młode rośliny skracamy (aby się rozkrzewiły) a w miarę ich wzrostu podwiązujemy je do podpór. Do jesieni boczne pędy powinny mieć nawet kilka metrów. Wybierając sadzonkę jeżyny należy zwrócić uwagę, czy odmiana nie jest podatna na przemarzanie i posadzić ją w miejscu zacisznym, słonecznym i osłoniętym od wiatru. Jeżyna potrzebuje gleby żyznej, o niskiej kwasowości. Zniesie długotrwały czas suszy, natomiast nie lubi nadmiernego podlewania.
Kwitnienie i owocowanie jeżyny bezkolcowej Loch Ness
Jeżyna bezkolcowa odmiany Loch Ness kwitnie na przełomie maja i czerwca dając białe i różowe kwiaty, a owocuje w sierpniu i wrześniu. Odmiana ta należy do wyjątkowo plennych, smacznych i długo owocujących.Z dorosłego krzewu zbieramy kilka kg pysznych, dużych owoców. Ponieważ jeżyna bezkolcowa owocuje na pędach ubiegłorocznych, pędy muszą przezimować, dlatego też przed nadejściem mrozów zdejmujemy je z podpór i układamy na ziemi przykrywając gałęziami, słomą lub włókniną.Wiosną ponownie rozkładamy pędy na podporach.
Właściwości i działanie lecznicze
Cięcie jeżyny bezkolcowej Loch Ness
Zastosowanie jeżyny bezkolcowej Loch Ness
Owoce jeżyny smakują na surowo oraz przetworzone na dżemy, galaretki i konfitury. Zawierają kwasy organiczne i witaminy, mają dużo manganu, pomocnego w przemianie materii.Owoce jeżyny mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Można je wykorzystywać od sałatek, poprzez kompoty, soki i nalewki, po różnego rodzaju konfitury i przeciery. Można je również zjadać surowe.
- Pora owocowania
- lipiec, sierpień, wrzesień
- Docelowa wysokość
- do 5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- mrozoodporna, silny wzrost, witalne