JARZĄB DOMOWY
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Pielęgnacja i wymagania
Jarząb domowy to odmiana odporna na mroź, choć w pierwszych 2-3 latach zalecamy okryć krzew na zimę. Najlepiej będzie rosnąć na glebach żyznych, wapiennych, oraz w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych. Bardzo często uprawiany jako drzewo owocowe, dekoracyjne o ciekawym pokroju.
Owocowanie jarzębu domowego
Owoce jadalne na surowo oraz pod postacią przetworów. Używane również na nalewki. Typu gruszkowatego w kolorze żółtym, od strony słonecznej przebarwiający się w kolor czerwonawy, są jadalne dopiero po ulęgnięciu. Zaczynają dojrzewać w połowie września i opadają wtedy stopniowo z drzew. W tym stadium są jeszcze niesmaczne na surowo - twarde i cierpkie. Dopiero po tygodniu - dwóch, stają się dojrzałe i miękkie. Są doskonałe na przetwory, dżemy, syropy oraz nalewki, jako dodatek do wypieków, nadając im wspaniały, korzenny zapach. Kwiaty jarzębu domowego pojawiają się w maju i są biało-różowe.
Zastosowanie jarzębu domowego
Jarząb domowy to drzewo dorastające do 20 metrów wysokości, długowieczne o pięknej rozłożystej koronie(jak u gruszy). Jego głównym produktem są owoce, których w ciepłe lata i na dobrych glebach produkuje bardzo dużo.
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 5 m
- Docelowa szerokość
- do 5 m
- Typ rośliny
- rośliny owocowe
- Zalety
- dekoracyjny liść, mrozoodporna, silny wzrost
- Pora owocowania
- październik, listopad