JAGODA KAMCZACKA 'MORENA'
LONICERA CAERULEA VAR, KAMTSCHATICA 'MORENA'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Jagoda kamczacka pochodząca z Syberii to długowieczny krzew owocowy, dorastający do 1,5 m wysokości. Doskonale rośnie w naszym klimacie ponieważ jest całkowicie odporny na mrozy (do -36oC). Gatunek ten jest również wyjątkowo odporny na susze. Jagoda kamczacka to najwcześniej owocująca roślina jagodowa, plonują nawet 30 letnie krzewy.
Pielęgnacja i wymagania
Roślina bardzo łatwa w hodowli, odporna na choroby i szkodniki. Wymaga gleb lekko kwaśnych piaszczysto-gliniastych, ale dobrze rośnie także na glebach obojętnych i zasadowych. Wymaga stanowisk słonecznych lub lekko zacienionych. Zaleca się aby obok siebie posadzić przynajmniej 2 sztuki różnych odmian, zapewni to właściwe zapylenie rośliny.
Kwitnienie i owocowanie jagody kamczackiej Morena
Owocuje już w drugim roku sadzenia. Charakteryzuje się dużą plennością, z jednego krzewu można zebrać ok 4 kg owoców. Zapylają się krzyżowo, najlepiej rośną w obecności drugiej odmiany. Zawiązywanie owoców przypada na początek kwietnia, kwiaty są biało-żółte. Owoce w smaku przypominają naszą leśną jagodę, słodko-kwaśne, soczyste i bardzo smaczne. Owoc jest w kolorze granatowym z niebieskim, woskowym nalotem. Owoce dojrzewają nierównomiernie, należy je zbierać w miarę dojrzewania, ponieważ nie zbierane same opadają. Pierwsze pojawiają się już w połowie maja.
Zalecamy sadzić razem z odmianami o podobnej porze kwitnienia, zapylaczami: Atut, Wojtek
Cięcie jagody kamczackiej Morena
Jagoda szybko przyrasta, można skorygować wzrost poprzez przycinanie gałązek wiosną. Cięcie prześwietlające, pielęgnacyjne wykonujemy po 3-4 latach.
Zastosowanie jagody kamczackiej Morena
Dzięki zawartym antocyjanom owoce mają właściwości antyseptyczne.Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia. Doskonałe do deserów i przetworów, można je również mrozić. Zawierają witaminy C, A, żelazo, miedź, jod.
- Pora owocowania
- maj, czerwiec
- Docelowa wysokość
- do 2,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- mrozoodporna, silny wzrost, witalne
- Gleba - pH
- obojętna
- Mrozoodporność
- tak
- Barwa liści
- zielone
- Gleba - rodzaj
- żyzna
- Podlewanie
- przeciętne