JAGODA GOJI BARBARUM
Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1
-
Ocena:Tę sadzonkę jagody goji kupiłam w waszym sklepie w zeszłym roku i teraz z czystym sumieniem mogę ją ocenić na 5 z plusem :) Pierwsze owoce za nami a teraz szykujemy się do cięcia. ( , 12.03.2015)
Opinia niezweryfikowana zakupem
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Jest to krzew dorastający do 1,20 metra wysokości, którego owoce stanowią źródło najcenniejszych witamin i wartości odżywczych jakie można pozyskać z natury. Jest bardzo szybko rosnącym krzewem pnącym, jego roczny przyrost to nawet 80 cm.Jagoda goji jest na trzecim miejscu naturalnych źródeł witaminy C na świecie, po południowo-amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu.
Pielęgnacja iwymagania: Jagoda Goji lubi stanowiska słoneczne lub na wpół zacienione, glebę przepuszczalną. Jest ona całkowicie mrozoodporna, odporna na suszę i zanieczyszczenie powietrza oraz zimozielona. Podstawą jest nawożenie organiczne np. granulowany obornik. Przed nadejściem zimy na korzenie Goji dobrze jest nawarstwić dojrzały kompost, który w zimie będzie chronił je przed mrozami, a na wiosnę po rozgarnięciu dostarczy roślinie kolejne składniki odżywcze.
Kwitnienie: Jagoda Goji kwitnie od czerwca do września, fioletowymi, delikatnie pachnącymi kwiatami. Owoce pojawiają się na przełomie października i listopada, prognozuje się że z dwuletniej rośliny można nazbierać około 2 kg smacznych owoców.
Cięcie: Jagoda wymaga dość silnego cięcia, polecamy wykonać je w kwietniu.Głównym celem przycinania jest odmłodzenie gałązek i uzyskanie regularnie owocującej rośliny. Z zasady należy usuwać gałązki: przekrzywione, zagęszczone, przestarzałe oraz odrosty korzeniowe.
Zastosowanie: Krzew stanowi ozdobę a jego owoce w pomarańczowym (około 1 cm) kolorze zawierają wiele substancji odżywczych jak:wit. A, B1, B2, E, wit. z grupy C, 18 aminokwasów oraz beta-karoten i antyutleniacze, 21 minerałów śladowych.Znana i stosowana jakośrodek przedłużający życie.
UWAGA: SPOŻYWAMY JEDYNIE DOJRZAŁE OWOCE (ŁATWO SPADAJĄ Z KRZACZKA I SĄ SMACZNE)! niedojrzałe zawierają w sobie substancje szkodliwe (są niesmaczne).
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- mrozoodporna, silny wzrost, witalne
- Pora owocowania
- sierpień, wrzesień, październik