Koszyk

Dodano produkt do koszyka

GRUSZA BONKRETA WILLIAMSA

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID1107
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

GRUSZA BONKRETA WILLIAMSA WIELKOŚĆ DRZEWA:140-160 cm

Zaliczana do bardzo starych, a jednocześnie nadal bardzo popularna odmiana gruszy.

Pielęgnacja i wymagania

Lubi światło, jest odporna na suszę, wrażliwa na warunki przyrodnicze (niską temperaturę). Gleba powinna być lekko kwaśna (pH 5-6,5), pulchna, łatwo przepuszczająca wodę i żyzna . Wymaga stanowisk zacisznych i osłoniętych.

Owocowanie gruszy Bonkreta Williamsa

Owocuje obficie i corocznie. Owoce mają średnią wagę 140-180 g. Ich skórka jest matowa, zielono- żółta z delikatnym rozmytym rumieńcem. Miąższ wyjątkowo smaczny, delikatny, kremowy i bardzo soczysty. Gruszki dojrzałość zbiorcza osiągają na przełomie sierpnia i września. Do jedzenia idealne są po kilkudniowym przechowywaniu.

Cięcie gruszy Bonkreta Williamsa

Nowo posadzone drzewka przycinamy by nadać im odpowiedni kształt. W tym celu w pierwszym roku po posadzeniu przycinamy drzewko około 1 metra od miejsca szczepienia. Dzięki temu na pniu będą się tworzyć liczne boczne rozgałęzienia. Przycinamy wszystkie znajdujące się poniżej 70 cm. Zostawiamy 3 do 6 najsilniejszych pędów bocznych, z których wyrosną boczne rozgałęzienia korony. Przez kolejne 2-3 lata korygujemy kształt korony. Cięcie już uformowanych grusz prawie niczym nie różni się od cięcia jabłoni. Warto jednak pamiętać, o tym że jabłonie owocują na długopędach, a grusze przede wszystkim na krótkopędach. Krótkopędy szybciej się starzeją, dlatego też grusze częściej wymagają cięcia odmładzającego. W tym celu starsze gałęzie (3-4 letnie) wycinamy pozostawiając 5-10 cm czop od przewodnika, dzięki temu na miejscu starych gałęzi (z pąków śpiących) wyrosną nowe. Wycinamy także niepotrzebne pędy jednoroczne oraz te rosnące pionowo do góry (konkurujące z przewodnikiem). Grusze zawsze tniemy w drugiej połowie marca.

Zastosowanie gruszy Bonkreta Williamsa

Uprawiana głównie dla pysznych deserowych owoców, które można jeść wprost z drzewa lub stosować do przetworów. Sprawdza się w ogrodach przydomowych i działkowych. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przed zbiorem owoce mogą opadać. Po zbiorze mogą być przechowywane do końca listopada, w chłodni - do kwietnia.

Aktualności
Kontakt