Koszyk

Dodano produkt do koszyka

BORÓWKA Z ŻURAWINĄ

VACCINIUM CORYMBOSUM & VACCINIUM MACROCARPON

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 16.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID824
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

ZESTAW ZAWIERA:2 SADZONKI BORÓWKI BLUEGOLD W DONICZCE P9 i 2 SADZONKI ŻURAWINY EARLY BLACK W DONICZCE P9

KAŻDA SADZONKA W OSOBNEJ DONICZCE

-------------------------------------------------------------------------------

BORÓWKA AMERYKAŃSKABLUEGOLD

Borówka Amerykańska odmiana BLUEGOLD jest średnio późno owocująca (I połowa sierpnia), odmiana bardzo plenna. Odmiana ta jest najłatwiejsza w uprawie, najmniej wymagająca, POLECANA DO AMATORSKIEJ UPRAWY. Cechują ją gęste pędy osiągające nawet 100 cm wysokości, kulisty pokrój. Odmiana w pełni MROZOODPORNA, do -34°C. Plon do 6 kg z krzewu, owoce są wybitnie deserowe.

Pielęgnacja i wymagania: Roślina ta ma średnio-wysokie wymagania glebowe, lubi ziemię przepuszczalną, lekką, żyzną o odczynie kwaśnym 3,5-4 ph, lekko wilgotną. Wymaga stanowisk słonecznych lub lekko zacienionych, jednocześnie osłoniętych. Polecamy sadzenie w odstępach co 100-200 cm, należy pamiętać że odmiana ta silnie przyrasta i osiąga duże wysokości. Borówka jest rośliną poszycia leśnego, nie toleruje więc dużych ilości nawozów, szczególnie takich, które zawierają azot. Idealna do uprawy w pojemnikach na balkonach i tarasach.

Kwitnienie i owocowanie: Uznawana za bardzo plenną odmianę o okrągłych jasnoniebieskich owocach. Owoce uznawane są za średnio duże, smaczne, jędrne i słodkie. Owoc z małą i suchą blizną poszypułkową mają wyjątkowo trwały nalot woskowy. Posiada ciekawe duże, płaskie, skórzaste ciemnozielone liście.

Zastosowanie: Owoce borówki mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia oraz przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia. Zawierają witaminy B1, B2, B3, A, fosfor, wapń, sód, kwas foliowy, potas, fitoestrogeny. Doskonałe do deserów i przetworów, można je również mrozić.


ŻURAWINA EARLY BLACK

Żurawina wielkoowocowa EARLY BLACKjestwieloletnią, płożącą, zimozieloną krzewiną. Owoce żurawiny świetnie się przechowuje dzięki bardzo wysokiej zawartości naturalnego konserwantutzw. kwasu benzoesowego.Dorasta do 30 cmwysokości a jej pędy osiągają po120cm długości, stanowi ciekawą ozdobę ogrodu i smaczny dodatek w kuchni. Odmiana ta bardzo szybko przyrasta, tworząc silne, bardzo licznie owocujące pędy.

Pielęgnacja i wymagania:Żurawinę sadzimy w miejscachsłonecznycha zarazemosłoniętych.Preferujewilgotne, próchniczne i kwaśne gleby pH 3,2-4,5. Podczas upałów należy zadbać by roślina nie wyschła, lubi ona bowiem tereny bardziej mokre.Zaleca się sadzenie wodstępach 25 cmmiędzy sadzonkami żurawiny. Żurawina jestłatwa w uprawiei idealnie zaadoptowała się w naszym klimacie.Posadzone rośliny szybko puszczają płożące się pędy, które łatwo się ukorzeniajątworząc gęste, obrośnięte zagony. W okresie wiosennym zalecane jest nawożenie żurawiny,nawozamilekko zakwaszającymi glebę. Roślina dobrze znosi czasowe, całkowite zalewanie przez wodę. Jest rośliną odporną na działanie niskich temperatur (duża mrozoodporność) i rzadko atakowana jest przezszkodnikii choroby.

Kwitnienie i owocowanie:Żurawina kwitnie odczerwca,następnie owocuje odwrześniadopaździernika. Jej owoce są bardzo duże - mają około 1cm średnicy, kuliste, żółto-pomarańczowe z ciemnoczerwonym rumieńcem (prawie czarnym u owoców bardzo dojrzałych).Owoce żurawiny są nieco zbyt kwaśne i cierpkie, aby jeść je na surowo. Świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory, z których najpopularniejsze to: sok żurawinowy, suszona żurawina, sos żurawinowy, konfitury, koktajle, nalewka żurawinowa czy jako żurawina do mięs.

Cięcie:Co 2-3 lata, wiosną warto zebrać w rękę najdłuższe poziome pędy i skrócić je na równą długość ostrym sekatorem, nie uszkadzając przy tym pionowo wyrastających krótszych pędów, odpowiedzialnych za plony.

Zastosowanie: Jej owoce mają szerokie zastosowanie zarówno wkuchnijak i wmedycynie. Zawiera również substancje aktywnezapobiegające rozmaitymschorzeniom, począwszy od przeziębień, przez choroby serca i wrzodowe po rozmaite infekcje układu pokarmowego.

Aktualności
Kontakt