BORÓWKA AMERYKAŃSKA MIX
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
Borówka amerykańskauważana za najbardziej wartościową, jest najczęściej sadzoną odmianą na świecie. Odmiana mało wrażliwa na suszę i dostatecznie odporna na mróz do -34°C. Bardzo plenna, owoce duże, kuliste o smacznym, winno-kwaśnym miąższu, silnie niebiesko prążkowane. Podczas wzrostu krzew wypuszcza z głównego pędu liczne pędy boczne. Bardzo często polecana do amatorskiej i towarowej uprawy w całym kraju. Krzew ten potrafi osiągnąć wysokość od 160 do 200 cm.
Pielęgnacja i wymagania:Do tej odmiany borówki należy zastosować glebę kwaśną (ph 3,4-4,8) o wysokiej zawartości próchnicy, przewiewną, przepuszczalną o stałej wilgotności. Borówka mrozoodporna do -34°C, jedynie spadek temperatury do -7°C w czasie kwitnienia może spowodować obniżenie plonów. Liście są lancetowate, wydłużone, silnie unerwione, młodsze maja wyraźne zabarwienie jasno różowe a starsze ciemno zielone.
Kwitnienie i owocowanie:Borówka wysoka jest krzewem owocującym jagodami o dużych wartościach dietetycznych i niskiej kaloryczności, z uwagi na mocną skórkę doskonale nadających się do transportu i dobrze go znosi nawet przy długim czasie przewozu. Obficie owocująca, wytrzymała na mróz i mająca najmniejsze wymagania siedliskowe. Ten rodzaj borówki ma owoce duże, kuliste, często spłaszczone zebrane w duże, luźne, wyrównanej wielkości grona, jasnoniebieskie z intensywnym nalotem woskowym, miąższ zielonkawo-żółtawy, pod skórką lekko zaróżowiony, zwarty, średnio aromatyczny, winno-słodki, bardzo smaczny, przejrzałe owoce opadają.Zastosowanie:Owoce bardzo smaczne, słodko-winne. Owoce najkorzystniej jest spożywać w stanie surowym, szczególnie ze względu na zawartość pektyn, soli mineralnych i witamin zalecanych w profilaktyce i leczeniu chorób pokarmowych, a także serca i oczu. Szklanka świeżych borówek pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C.