BORÓWKA AMERYKAŃSKA ELIZABETH
VACCINIUM CORYMBOSUM 'ELIZABETH'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
Borówka amerykańska Elizabeth uważana za odmianę o najsmaczniejszych owocach. Owocowanie jest bardzo obfite. Owoce duże, barwy ciemnoniebieskiej, smaczne i aromatyczne. Doskonała odmiana deserowa, do spożycia na surowo, jak również na wszelkiego rodzaju przetwory. Odpowiednia zarówno do uprawy amatorskiej, jak i na plantacje towarowe.
Pielęgnacja i wymagania
Do tej odmiany borówki należy zastosować glebę kwaśną (ph 3,4-4,8) o wysokiej zawartości próchnicy, przewiewną, przepuszczalną o stałej wilgotności. Borówka mrozoodporna do -34°C, jedynie spadek temperatury do -7°C w czasie kwitnienia może spowodować obniżenie plonów. Liście są lancetowate, wydłużone, silnie unerwione, młodsze maja wyraźne zabarwienie jasno różowe a starsze ciemno zielone.
Owocowanie borówki amerykańskiej Elizabeth
Borówka wysoka Elizabeth jest krzewem (odmiana owocuje sierpień/wrzesień) owocującym jagodami o dużych wartościach dietetycznych i niskiej kaloryczności, z uwagi na mocną skórkę doskonale nadających się do transportu i dobrze go znoszących nawet przy długim czasie przewozu. Obficie owocująca, wytrzymała na mróz i mająca najmniejsze wymagania siedliskowe. Ten rodzaj borówki ma owoce duże, kuliste, często spłaszczone zebrane w duże, luźne, wyrównanej wielkości grona, jasnoniebieskie z intensywnym nalotem woskowym. Miąższ zielonkawo-żółtawy, pod skórką lekko zaróżowiony, zwarty, średnio aromatyczny, winno-słodki, bardzo smaczny, przejrzałe owoce opadają.
Zastosowanie borówki amerykańskiej Elizabeth
Owoce bardzo smaczne, słodko-winne. Owoce najkorzystniej jest spożywać w stanie surowym, szczególnie ze względu na zawartość pektyn, soli mineralnych i witamin zalecanych w profilaktyce i leczeniu chorób pokarmowych, a także serca i oczu. Szklanka świeżych borówek pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C.
- Pora owocowania
- sierpień, wrzesień
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 2 m
- Docelowa szerokość
- do 1 m
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, mrozoodporna, witalne
- Gleba - pH
- kwaśna
- Mrozoodporność
- tak
- Barwa kwiatów
- biały
- Barwa liści
- ciemnozielone
- Gleba - rodzaj
- żyzna
- Podlewanie
- obfite
- Pora kwitnienia
- kwiecień, maj
- Zimozielona
- nie