Informujemy, że zamówienia złożone do 17.11 będą ostatnimi, które wyślemy w tym sezonie.
Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe zamówienia. Nieprzerwanie przyjmujemy nowe zamówienia na sezon 2025. Już wkrótce zaprezentujemy nasze nowości na rok 2025.
BORÓWKA AMERYKAŃSKA 'ELIZABETH'
VACCINIUM CORYMBOSUM 'ELIZABETH'
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Borówka amerykańska Elizabeth uważana za odmianę o najsmaczniejszych owocach. Owocowanie jest bardzo obfite. Owoce duże, barwy ciemnoniebieskiej, smaczne i aromatyczne. Doskonała odmiana deserowa, do spożycia na surowo, jak również na wszelkiego rodzaju przetwory. Odpowiednia zarówno do uprawy amatorskiej, jak i na plantacje towarowe.
Pielęgnacja i wymagania
Do tej odmiany borówki należy zastosować glebę kwaśną (ph 3,4-4,8) o wysokiej zawartości próchnicy, przewiewną, przepuszczalną o stałej wilgotności. Borówka mrozoodporna do -34°C, jedynie spadek temperatury do -7°C w czasie kwitnienia może spowodować obniżenie plonów. Liście są lancetowate, wydłużone, silnie unerwione, młodsze maja wyraźne zabarwienie jasno różowe a starsze ciemno zielone.
Owocowanie borówki amerykańskiej Elizabeth
Borówka wysoka Elizabeth jest krzewem (odmiana owocuje sierpień/wrzesień) owocującym jagodami o dużych wartościach dietetycznych i niskiej kaloryczności, z uwagi na mocną skórkę doskonale nadających się do transportu i dobrze go znoszących nawet przy długim czasie przewozu. Obficie owocująca, wytrzymała na mróz i mająca najmniejsze wymagania siedliskowe. Ten rodzaj borówki ma owoce duże, kuliste, często spłaszczone zebrane w duże, luźne, wyrównanej wielkości grona, jasnoniebieskie z intensywnym nalotem woskowym. Miąższ zielonkawo-żółtawy, pod skórką lekko zaróżowiony, zwarty, średnio aromatyczny, winno-słodki, bardzo smaczny, przejrzałe owoce opadają.
Zastosowanie borówki amerykańskiej Elizabeth
Owoce bardzo smaczne, słodko-winne. Owoce najkorzystniej jest spożywać w stanie surowym, szczególnie ze względu na zawartość pektyn, soli mineralnych i witamin zalecanych w profilaktyce i leczeniu chorób pokarmowych, a także serca i oczu. Szklanka świeżych borówek pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C.
- Barwa kwiatów
- biały
- Pora kwitnienia
- kwiecień, maj
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 2 m
- Docelowa szerokość
- do 1 m
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, mrozoodporna, witalne
- Gleba - pH
- kwaśna
- Mrozoodporność
- tak
- Barwa liści
- ciemnozielone
- Gleba - rodzaj
- żyzna
- Podlewanie
- obfite
- Pora owocowania
- sierpień, wrzesień
- Zimozielona
- nie