BORÓWKA AMERYKAŃSKA 'BRIGITTA'
VACCINIUM CORYMBOSUM 'BRIGITTA'
Średnia ocena: 5, liczba ocen: 2
-
Ocena:Borówka amerykańska wyjątkowa - ja osobiście bardzo lubię tę odmianę, ze względu na te duże owoce. Poradziła sobie świetnie tej zimy. Czekamy na zbiory, sadzimy kolejne! ( , 12.03.2015)
Opinia niezweryfikowana zakupem
-
Ocena:rewelacyjne borówki, zdrowe duże i już mi owocują Polecam ( , 21.07.2014)
Opinia niezweryfikowana zakupem
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Borówka amerykańska Brigitta
Borówka amerykańska Brigitta pochodzi z Australii, została wprowadzona do uprawy w 1980 roku. Jest jedną z najbardziej obiecujących odmian wielkoowocowych, rośnie bardzo szybko. Niezwykle cenna, z uwagi na późne owocowanie i możliwość długiego przechowywania borówek - nie tracą smaku nawet po schłodzeniu. Bardzo silny wzrost od 180 cm do 200 cm.
Pielęgnacja i wymagania
Ten gatunek przez to że dojrzewa długo potrzebuje dobrych warunków do rośnięcia, miejsca słonecznego, ciepłego, osłoniętego od wiatru. Najlepiej czuje się w glebie o kwaśnym odczynie, lekkiej, przepuszczalnej, o stałej, umiarkowanej wilgotności. Borówka Brigitta jest średnio odporna na mróz do -24oC. Należy pamiętać że jest wrażliwa na zgorzel pędów. W okres suszy potrzebuje regularnego podlewania. Wymaga również zwiększonego nawożenia azotem oraz ograniczonego nawożenia potasem i fosforem.
Kwitnienie i owocowanie
Borówka Brigitta kwitnie bardzo obficie białymi i różowymi kwiatami od maja. Odmiana późno dojrzewająca dwa tygodnie po odmianie Bluecrop i tuż przed Darrow, zbiory owoców następują w sierpniu. Owoce są bardzo duże, kuliste, twarde i smaczne o słodko winnym smaku. Liście są małe, lancetowate i ciemno - zielone. Owoce o jasno - niebieskim nalocie są duże i bardzo duże, mocno spłaszczone, z dużą mokrą blizną poszypułkową.
Cięcie
Borówka Brigitta wymaga cięcia prześwietlającego w celu uzyskania silnych jednorocznych przyrostów, które pozwolą nam uzyskać dorodne owoce. Takiego cięcia dokonujemy w 4 lub 5 roku po posadzeniu. Pod koniec lutego lub na początku marca wycinamy wszystkie pędy u ich nasady zaraz przy ziemi.
Zastosowanie
Odmiana doskonale nadaję się do różnego rodzaju deserów. Owoce bogate są w witaminy, kwasy organiczne, sole mineralne, mikroelementy i błonnik. Owoce są bardzo odporne na pękania, doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, do przetworów i do mrożenia.
- Pora owocowania
- sierpień
- Stanowisko
- półcień, słońce
- Docelowa wysokość
- do 2,5 m
- Docelowa szerokość
- do 1,5 m
- Typ rośliny
- krzewy owocowe
- Zalety
- kwaśne PH, mrozoodporna, silny wzrost
- Gleba - pH
- kwaśna
- Mrozoodporność
- tak
- Barwa kwiatów
- kremowy
- Barwa liści
- jasnozielone
- Gleba - rodzaj
- przepuszczalna, żyzna
- Odległość sadzenia
- do 1,5 m
- Podlewanie
- przeciętne
- Pora kwitnienia
- kwiecień, maj
- Zimozielona
- nie