Koszyk

Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

ŻURAWINA PILGRIM

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Powiadom mnie o dostępności
Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 16.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID89
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Żurawina (Oxycoccus)PILGRIM jestwieloletnią, płożącą, zimozieloną krzewinką. Owoce żurawiny świetnie się przechowuje dzięki bardzo wysokiej zawartości naturalnego konserwantu tzw. kwasu benzoesowego. Dorasta do 30 cm wysokości a jej pędy osiągają po 150cm długości. Sstanowi ciekawą ozdobę ogrodu i smaczny dodatek w kuchni. Odmiana ta bardzo szybko przyrasta, tworząc silne, bardzo licznie owocujące pędy.

Pielęgnacja i wymagania:Żurawinę sadzimy w miejscach słonecznych a zarazem osłoniętych. Preferuje wilgotne, próchniczne i mocno kwaśne gleby. Podczas upałów należy zadbać by roślina nie wyschła, lubi ona bowiem tereny bardziej mokre. Żurawina jest łatwa w uprawie i idealnie zaadoptowała się w naszym klimacie.Posadzone rośliny szybko puszczają płożące pędy, które łatwo się ukorzeniają tworząc gęste, obrośnięte zagony. W okresie wiosennym zalecane jest nawożenie żurawiny,nawozam lekko zakwaszającymi glebę. Roślina dobrze znosi czasowe, anawet całkowite zalewanie przez wodę. Jest rośliną odporną na działanie niskich temperatur (duża mrozoodporność) i rzadko atakowana jest przezszkodnikii choroby.Zaleca się sadzenie w odstępach 30 cm między sadzonkami.

Kwitnienie i owocowanie:Żurawina kwitnie od lipca, a następnie owocuje od września do listopada. Jej owoce są bardzo duże, kuliste, purpurowoczerwone. Owoce żurawiny są zbyt kwaśne i cierpkie, aby jeść je na surowo. Świetnie nadają się jednak na wszelkiego rodzaju przetwory, z których najpopularniejsze to: sok żurawinowy, suszona żurawina, sos żurawinowy, konfitury, koktajle, nalewka żurawinowa czy jako żurawina do mięs.

Cięcie:Co 2-3 lata, wiosną warto zebrać w rękę najdłuższe poziome pędy i skrócić je na równą długość ostrym sekatorem, nie uszkadzając przy tym pionowo wyrastających krótszych pędów, odpowiedzialnych za plony.

Zastosowanie: owoce żurawiny mają szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Zawierają substancje aktywne pomagające walce z różnorodnymi dolegliwościami, począwszy od przeziębień, przez choroby wrzodowe po rozmaite infekcje układu pokarmowego.

Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Stanowisko
  • półcień, słońce
  •  
  • Docelowa wysokość
  • do 50 cm
  •  
  • Docelowa szerokość
  • do 50 cm
  •  
  • Typ rośliny
  • krzewy owocowe
  •  
  • Zalety
  • kwaśne PH, silny wzrost, witalne
  •  
  • Pora owocowania
  • wrzesień, październik
  •  
Powiadomienie o dostępności:

Wybrany produkt jest niedostępny.
Wpisz swój adres e-mail, a poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny.


Adres e-mail:


Aktualności
Kontakt