Koszyk

Dodano produkt do koszyka

BLOG

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID146
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu
UPRAWA STEWII

W zimniejszych regionach Polski STEWIA może być uprawiana jako roślina jednoroczna w gruncie lub jako wieloletnia zimująca w pomieszczeniu. Polecamy ją również do uprawy w domu, pośród ziół i przypraw gdzie będzie stanowiła ciekawe uzupełnienie. Podczas hodowli doniczkowej należy pamiętać o dobrym drenażu i pilnowaniu wilgotności podłoża. Oczywiście nie może jej też zabraknąć odpowiedniej ilości słońca. Pomieszczenie do przechowywania zimowego powinno być widne, o temp. ok. 10°C. Nie należy też w tym okresie zbyt intensywnie rośliny podlewać.


Stewia najlepiej rośnie w pełnym słońcu i w przepuszczalnym podłożu. Naturalne występuje na kwaśnym podłożu (pH 4-5), ale będzie rosnąć również na glebie o pH 6,5-7,5. Nie toleruje jedynie zasadowego i zasolonego podłoża.
Znosi częściowy cień, choć rośnie wtedy wolniej i słabiej kwitnie. Nie toleruje suszy, liście szybko więdną, gdy podłoże wyschnie. Niekorzystne dla stewii jest zalewanie korzeni nadmiarem wody i może prowadzić do zamierania roślin, toteż nie należy sadzić jej w niżej położonych częściach działki lub pozbawionych naturalnego odpływu nadmiaru wody ani tez nie podlewać w przesadny sposób.Stewia wytrzymuje temperatury od -6 do 43°C, ale optymalnym dla jej wzrostu przedziałem jest 15-30°C. Spadki poniżej 0°C mogą uszkadzać młode pędy.
W Polsce można stewię wysadzać do gruntu w połowie maja lub uprawiać cały rok w doniczce. Jesienią liście robią się słodsze, więc zbiór (DOTYCZY PLANTACJI) najlepiej przeprowadzić możliwie późno, czyli przy sprzyjającej pogodzie w drugiej połowie września lub na początku października. Podczas kwitnienia zmniejsza się zawartość stewiozydów w liściach, dlatego liście najlepiej ścinać przed kwitnieniem lub gdy tylko zauważymy początek kwitnienia.
Sadzonek nie należy natychmiast po rozpakowaniu narażać na silne działanie słońca, bowiem może zdarczyć się, że będą one nieco przesuszone po transporcie. W takim przypadku korzystne jest wystawienie roślin np. na parapet skierowany na wschód, co zapewnia optymalne naświetlenie, chroniąc jednocześnie rośliny przed silnym nasłonecznieniem.
Stewię możemy zbierać na bieżąco wykorzystując świeże listki do przygotowywania naparów.Listki zrywamy rano – wtedy są najsłodsze.Warto raz w miesiącu uszczykiwać końcówki pędów, co pozwoli roślinie bardziej się rozkrzewić. Stewia ma stosunkowo płytki system korzeniowy, a ponieważ nie znosi przesuszania, podłoże wokół niej warto ściółkować.

Ścinamy roślinę w całości i wieszamy do góry nogami w suchym, przewiewnym miejscu na kilka dni. Po tym czasie otrząsamy uschnięte listki a łodygi wyrzucamy. Listki można przechowywać w całości i używać do herbaty, albo je zmielić i używać jako słodzik do wszystkiego. Obojętnie którą metodę wybierzemy, przechowujemy ususzoną stewię w szczelnym słoiku. Ważność zachowuje do kilku lat.

STEWIOZYDjest to substancja zapobiegająca próchnicy zębów, obniżająca ciśnienie krwi (zbadano, że efekt leczniczy utrzymuje się ok. roku po zaprzestaniu przyjmowania stewii) i, co może najbardziej zaskoczyć, słodzenie stewią obniża poziom cukru we krwi.


Aktualności
Kontakt