SCHAB W SOSIE Z DODATKIEM STEWII
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/schab-w-sosie-z-marynowana-papryka-i.html
Schab w sosie z marynowaną papryką i czerwoną cebulą
Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- 3-4 kawałki marynowanej papryki,
- 2 duże lub 3-4 mniejsze czerwone cebule,
- przyprawy: sól, pieprz, domowa przyprawa paprykowa, papryka ostra,
- 2 listki stewii,
- 2 liście laurowe, ziele angielskie,
- mąka pszenna do zagęszczenia,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka oleju ryżowego.
Przygotowanie:
Schab kroimy na ok. 1 cm plastry. Myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz domową przyprawą paprykową.
Na łyżce oleju ryżowego podsmażamy przygotowane mięso.
Gdy zmieni kolor z obu stron, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (wody powinno być trochę poniżej połowy wysokości średniego garnka; woda gotuje się z dodatkiem papryki marynowanej - obranej ze skórki, pokrojonej w kostkę, liści laurowych i ziela; warto zatem wstawić wodę z tymi dodatkami, zagotować i w tym czasie podsmażać mięso).
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pokrojoną dowolnie czerwoną cebulę.
Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy do garnka z mięsem.
Na patelnię wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy, dodajemy do mięsa.
Wrzucamy jeszcze 2 listki stewii (umyte).
Przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.
Na koniec doprawiamy sos do smaku (głównie papryką ostrą) i zagęszczamy mąką.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Moją propozycję podania przedstawiam na zdjęciu poniżej.
Przed wstawieniem mięsa do lodówki należy wyjąć liście laurowe, ziele i listki stewii.
Smacznego!
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/schab-w-sosie-z-marynowana-papryka-i.html