PANNA COTTA Z PORZECZKAMI
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/02/walentynkowa-panna-cotta-z-porzeczkami.html
PANNA COTTA Z PORZECZKAMI
Składniki:
• 375 ml śmietany 30 %
• 1/4 szklanki mleka
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 3 łyżeczki żelatyny
• laska wanilii
• 100g mrożonych porzeczek
• trochę owoców do dekoracji
• sok z rozmrożenia owoców
• masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Do rondelka wlać śmietanę i mleko.
Wanilię przekroić na pół, zeskrobać nożem ziarenka i razem z laską i cukrem waniliowym dodać wszystko do rondelka.
Zagotować.
Dodać 3 łyżeczki żelatyny, wymieszać dokładnie tak żeby się żelatyna rozpuściła.
Wyjąć wanilię.
Porzeczki zmiksować (kilka odłożyć do dekoracji).
Sok z rozmrożenia zostawić.
Do masy dodać zmiksowane porzeczki i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Foremki, w których będziemy chłodzić deser wysmarować rozpuszczonym masłem.
Wlać deser do foremek i odstawić do lodówki namin 3-4 godz, aż stężeje.
Delikatnie deser wyjąć z foremek. W tym celu można foremki ogrzać nad
gorącą wodą przez chwilę.
Po czym po lekkim podważeniu panna cotta powinna wyskoczyć na talerz.
Sok z rozmrożonych porzeczek lekko dosłodzić (jeśli jest mocno kwaśny).
Polać deser sosem, udekorować porzeczkami i/lub innymi słodkimi
dodatkami.
Smacznego!
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/02/walentynkowa-panna-cotta-z-porzeczkami.html