Koszyk

Dodano produkt do koszyka

MORWA BIAŁA BALOT

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Powiadom mnie o dostępności
Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID840
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Morwa biała to drzewo któreosiąga wysokość od 10 do 15 metrów, pochodzi z Chin. Pień tej roślinycharakteryzuję się tym że jest prosty i rozgałęziony na kilkakonarów. Kora Morwy jest koloru brązowego, szorstka a liściemają owalny kształt, a u nasady blaszki są sercowate. Kwiatytego krzewu są męskie i żeńskie różnią się jedynie kształtem. Morwa to tzw. bomba witaminowa. Morwa jest jedną z najbardziej bogatych w witaminy i pierwiastki roślin. Znana jest z tego że służy do karmienia jedwabników i produkowania mebli.

W ogrodach morwę można wykorzystać do tworzenia wysokich żywopłotów, ponieważ jej liczne odrosty korzeniowe pozwalają na stworzenie gęstych, zielonych ścian.

Pielęgnacja i wymagania: Morwa biała najlepiej czuję się w glebie piaszczystej i lekkiej, orazw miejscach ciepłych i słonecznych, osłoniętych przed wiatrem. Nie lubi mieć za mokro, dlatego należy pamiętać aby nie posadzićjej na terenie gdzie poziom wód jest wysoki. Przed okresem zimydrzewo należy dobrze zabezpieczyć przed przymrozkami. Drzewo jest stosunkowo mało podatne na choroby i szkodniki.

Kwitnienie i owocowanie: Morwakwitnie w maju lub w czerwcu. Owoce tej rośliny są jadalne okształcie kulistym lub owalnym, w wyglądzie przypominają jeżynę, osiągają długość do 2,5 cm o zróżnicowanej barwie.Charakteryzują sięsłodko-kwaśnym smakiem, są soczyste. Dojrzewają pod koniec lipca i wtedy nadają się do zbioru. Są bardzo bogate wwitaminę C.

Cięcie: Nie tniemy. W przypadkucięcia formującego lub ograniczającego wzrost wykonujemy je podkoniec zimy. Roślina wytwarza wiele odrostów korzeniowych i dobrze reaguje na cięcie.

Zastosowanie:Morwa biała doskonale nadaje się na dżemy, marmolady, wykorzystuję się ją wprzemyśle alkoholowym i do produkcji syropów. Jest bardzo popularna w zastosowaniu medycyny ludowej w przypadku rakapiersi, raka jajników, zapalenia nadkłycia bocznego kościramiennej tzw. łokcia tenisisty, do płukania jamy ustnej, picie soków lub spożywanie owoców pomaga przy chorobach serca. Owoce bogate są w cukry pektynowe, kwasy organiczne, prowitaminę A i w mniejszym stopniu w witaminę C. Nie tylko owoce maja właściwości lecznicze ale liście również, działają one stabilizująco na poziom cukru we krwi, zaleca się picie herbaty przy użyciu liści morwy. Tabletki z dodatkiem morwy zalecane są przy odchudzaniu.

Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Stanowisko
  • półcień, słońce
  •  
  • Docelowa wysokość
  • powyżej 5 m
  •  
  • Docelowa szerokość
  • do 5 m
  •  
  • Typ rośliny
  • krzewy owocowe
  •  
  • Zalety
  • miododajne, mrozoodporna, witalne
  •  
  • Pora owocowania
  • lipiec, sierpień
  •  
Powiadomienie o dostępności:

Wybrany produkt jest niedostępny.
Wpisz swój adres e-mail, a poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny.


Adres e-mail:


Aktualności
Kontakt