Koszyk

Dodano produkt do koszyka

MALINY KOLOROWE 3 ODMIANY - 6 SZTUK

RUBUS IDAEUS

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Koszty dostawy:
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID2014
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

MALINA POLANA

Malina Polana to jedna z najstarszych polskich odmian malin. Wybierana jest nie tylko do upraw towarowych ale też amatorskich. Świetnie sprawdza się w uprawach ekologicznych. Polana jest łatwa w uprawie, cieszy plantatorów pięknym, czerwonym, dużym, słodkim owocem. Dorasta do 1,5 m wysokości. Wydaje dużo wyrównanych, średniej długości pędów.

Pielęgnacja i wymagania: Malina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych, o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Jest również odporna na choroby i szkodniki.

Kwitnienie i owocowanie: Pora kwitnienia maliny przypada na miesiąc maj. Roślina rodzi wtedy średniej wielkości białe kwiaty zebrane w luźne grona. Warto również wspomnieć, że malina jest rośliną miododajną. Polana owocuje dwa razy w sezonie – dużymi, smacznymi, stożkowymi owocami. Pierwsze owocowanie na pędach ubiegłorocznych na przełomie czerwca i lipca – bardzo obfite. Drugie w połowie sierpnia na młodych pędach - trwa około 3,5 miesiąca.

Zastosowanie: Malina Polana rodzi owoce wybitnie deserowe. Z tego powodu nadaje się do spożywania na surowo, jak również do przetworów: dżemów, przecierów, deserów lodowych, na nalewki, soki, susz oraz do mrożenia.

Warto pamiętać, że pędy malin żyją tylko dwa lata. W jednym roku wyrastają z szyjki korzeniowej lub korzeni tak zwane odrosty korzeniowe, a w drugim roku - pędy boczne zakończone kwiatostanami, które - po owocowaniu - zamierają.


MALINA CZARNA BLACK JEWEL

Malina Czarnato jedna z najsłodszych jesiennych malin. Wyjątkowo polecana do upraw amatorskich. Odmiana zachwyca nie tylko swoim wspaniałym smakiem, ale również nietypowym kolorem. Dorasta do 1,5 m wysokości. Wydaje kilka a nawet kilkanaście sztywnych, gęsto ulistnionych i kolczastych pędów pokrytych woskowym nalotem.

Pielęgnacja i wymagania: Malina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Jest również odporna na choroby i szkodniki. Podwinięte liście są cechą charakterystyczną gatunku, a nie oznaką choroby. Dodatkową jej zaletą jest mała podatność do gnicia owoców i zamierania pędów.

Kwitnienie i owocowanie: Pora kwitnienia przypada od maja do sierpnia. Roślina rodzi wtedy średniej wielkości kwiaty. Warto również wspomnieć, że malina jest rośliną miododajną. Malina czarna owocuje na pędach dwuletnich – dużymi, smacznymi, kulistymi, ciemnymi owocami.

Cięcie: Maliny potrzebują silnego cięcia. Pędy owocujące należny wycinać po zakończonym owocowaniu. Daje to możliwość nowym pędom szybciej się rozwijać i wspaniale owocować w przyszłym roku. Maliny przycinamy pielęgnacyjne również w trakcie sezonu.

Maliny są krzewami, których pędy żyją tylko dwa lata. W jednym roku wyrastają z szyjki korzeniowej lub korzeni tak zwane odrosty korzeniowe, a w drugim roku -pędy boczne zakończone kwiatostanami, które po owocowaniu zamierają.

Zastosowanie: Jest to odmiana wybitnie deserowa, nadaje się do spożywania na surowo, jak również do przetworów: dżemów, przecierów, deserów lodowych, na nalewki, soki, susz oraz do mrożenia.


MALINA ŻÓŁTA GOLDEN QUEEN

Malina Żółta to jedna z najsłodszych jesiennych malin. Wyjątkowo polecana do upraw amatorskich. Odmiana zachwyca nie tylko swoim wspaniałym smakiem ale również nietypowym kolorem. Wydaje kilka a nawet kilkanaście sztywnych, gęsto ulistnionych i kolczastych pędów pokrytych woskowym nalotem.

Pielęgnacja i wymagania:Malina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych, o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Jest również odporna na choroby i szkodniki. Podwinięte liście są cechą charakterystyczną gatunku, a nie oznakiem choroby. Dodatkową jej zaletą jest mała podatność do gnicia owoców i zamierania pędów.

Kwitnienie i owocowanie:Pora kwitnienia przypada od maja do sierpnia. Roślina rodzi wtedy średniej wielkości żółte kwiaty. Warto również wspomnieć, że malina jest rośliną miododajną. Malina żółta owocuje dwa razy w sezonie – dużymi, smacznymi, kulistymi, pomarańczowo-żółtymi owocami. Pierwsze owocowanie na pędach ubiegłorocznych przypada na lipiec – bardzo obfite. Drugie w połowie sierpnia - na młodych pędach.

Cięcie: Maliny potrzebują silnego cięcia. Pędy owocujące w lipcu najlepiej wycinać po zakończonym owocowaniu. Daje to możliwość nowym pędom szybciej się rozwijać i owocować. Maliny przycinamy pielęgnacyjne również w trakcie sezonu.

Maliny są krzewami, których pędy żyją tylko dwa lata. W jednym roku wyrastają z szyjki korzeniowej lub korzeni tak zwane odrosty korzeniowe, a w drugim roku -pędy boczne zakończone kwiatostanami, które po owocowaniu zamierają.

Zastosowanie: Jest to odmiana wybitnie deserowa, nadaje się do spożywania na surowo, jak również do przetworów: dżemów, przecierów, deserów lodowych, na nalewki, soki, susz oraz do mrożenia.

Aktualności
Kontakt