Koszyk

Dodano produkt do koszyka

MINI KIWI 'PURPURNA SADOWA'

ACTINIDIA ARGUTA 'PURPURNA SADOWA'

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID1400
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Mini kiwi Purpurna Sadowa to odmiana czerwono-owocowa pochodząca z Ukrainy. Jest ceniona z uwagi na wysoką plenność i smaczne, trwałe owoce. Pojawiają się one na początku jesieni - od września do października. Owoce mini kiwi mają owalny kształt, około 3,5 cm długości i 2,5 cm szerokości. Roślina rozpoczyna owocowanie w 3-4 roku od posadzenia.

Pielęgnacja i wymagania

„Mini kiwi” idealnie zaadoptowało się w Polskich warunkach klimatycznych. Jest w pełni mrozoodporne. Dobrze znosi mróz -28°C i nie sprawia problemów w trakcie uprawy. Nie ma szczególnych wymagań glebowych. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych. Ogromną jego zaletą jest odporność na choroby i szkodniki. Dlatego właśnie można uprawiać je metodami ekologicznymi bez używania środków chemicznych.

Owocowanie mini kiwi Purpurna Sadowa

Roślina zaczyna owocowanie około 3-4 roku od posadzenia. Owoce pojawiają się w kolorze czerwonym. Są bardzo smaczne, a do tego są źródłem witaminy C. Mają długość około 3 cm. Możemy się ich spodziewać. na przełomie września i października. Do zapylania żeńskiej odmiany Purpurana sadowa potrzebujemy męskiego zapylacza np. mini kiwi męskiego Weiki.

Cięcie mini kiwi Purpurna Sadowa

Aktinidie mini kiwi ostrolistną przycinamy w styczniu i lutym, czyli przed rozpoczęciem wegetacji.

Zastosowanie mini kiwi Purpurna Sadowa

Mini kiwi Purpurna Sadowa można sadzić przy altanach. Jej wielką ozdobą są intensywnie zielone liście, które na jesień przebarwiają się na żółto. Dodatkowo roślina kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty nie tylko efektownie wyglądają, ale również ładnie pachną. Owoce aktinidii można spożywać wprost po zerwaniu i jeść je ze skórą. Nadaję się również na przetwory takie jak dżemy, kompoty, soki, galaretki, a nawet wino.

Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Stanowisko
  • półcień, słońce
  •  
  • Docelowa wysokość
  • powyżej 5 m
  •  
  • Docelowa szerokość
  • do 1,5 m
  •  
  • Typ rośliny
  • pnącza owocowe
  •  
  • Zalety
  • kwaśne PH, silny wzrost, witalne
  •  
  • Pora owocowania
  • wrzesień, październik
  •  
Aktualności
Kontakt