Dodano produkt do koszyka

KISIEL Z CIEMNYCH WINOGRON

KISIEL Z CIEMNYCH WINOGRON

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 18.00 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 24.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty - Zgierz ul. Daleka 1-3 woj. łódzkie 0.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety przedpłata 62.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety pobranie 68.00 zł brutto
Opis produktu

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/domowy-kisiel-z-ciemnych-winogron.html

 

DOMOWY KISIEL Z CIEMNYCH WINOGRON

Kiedy o nim myślę... przychodzi mi do głowy tylko jedno określenie: obłędny. Absolutnie obłędny. Gdybym wcześniej wpadła na ten pomysł, a w zasadzie na przepis, na którym się wzorowałam, jedlibyśmy go codziennie. Z drugiej strony... może i dobrze, bo pewnie mielibyśmy go po uszy :).

Gwarantuję Wam - jeśli zrobicie go po raz pierwszy, już nigdy nie kupicie takiego w torebkach :) I jeszcze jedno: kolor widoczny na zdjęciach to zasługa bardzo dojrzałych, domowych winogron (oczywiście efekt jest spotęgowany także słońcem). Nie ma tam żadnych barwników spożywczych.

 

Składniki na dwie porcje:


- 1 szklanka ciemnych winogron, najlepiej domowych
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier (ilość zależna od dojrzałości owoców; ja dodałam ok. 5 łyżeczek)

Przygotowanie:

 

Winogrona myjemy, obrywamy z gałązek.

 

Umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu rozpadu owoców (jeśli są dojrzałe, zajmie do parę minut). Słodzimy.

 

Gdy owoce puszczą sok i będą widoczne skórki (puste, bez zawartości), przecieramy całość przez gęste sito (z dużą starannością, by przecisnąć jak najwięcej soku i aromatu, a na sitku zostały same skórki i pestki).

 

Powstały sok ponownie zagotowujemy, w razie potrzeby można dosłodzić.

 

W szklance przygotowujemy mieszaninę wody z mąką - pół szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki ziemiaczanej.

 

Powoli wlewamy ją do gotującego się soku i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki (gaz zmniejszamy do minimum; uwaga: może bulgotać, należy uważać, by się nie poparzyć; mieszamy energicznie, by się nie przypaliło).

 

Gdy kisiel się zagotuje, wyłączamy. Podajemy na zimno lub ciepło. Można udekorować winogronami.

 

Smacznego!

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/domowy-kisiel-z-ciemnych-winogron.html

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt
Aktualności
kontakt
Szybki kontakt

Zadzwoń:
poniedziałek - piątek
godz. 8.00-16.00


Dorota Pawlak: 603 912 258

E-mail: sklep@naszekrzewy.pl

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.