Koszyk

Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER - 10%

KASZTAN JADALNY

CASTANEA SATIVA MILL.

Opinie: 1 Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1

  • Ocena:
    warto by dodać , jak długo trzeba czekać na pierwsze kasztany:) (, )

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Dostępne warianty:

Doniczka:

Dostępny

Cena: 31.10 zł 27.99 brutto

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 26.00 zł

Ilość:
Czas dostawy:
7-10 dni roboczych
Producent:
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 16.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID365
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Drzewo dorastające do wysokości 35 m, o pniu pokrytym ołowianoszarą, głęboko spękaną korowiną. W naszym klimacie osiągają mniejsze rozmiary i ich wysokość może przekroczyć niewiele ponad 20 m wysokości. W Polsce najczęściej wielopienne (forma krzaczasta) ze względu na przemarzanie, podczas srogich zim, szczególnie w chłodniejszych regionach kraju. Lepsze warunki do ich uprawy występują w Polsce zachodniej i południowej. Korona majestatyczna, szeroka i gęsta, osadzona na niskim pniu. Kasztan jadalny należy do drzew długowiecznych, które dożywają do 500 lat, a nawet i więcej.

Pielęgnacja i wymagania

Kasztan jadalny preferuje stanowiska słoneczne do lekko zacienionych, lecz osłonięte od zimnych zimowych wiatrów. Odmiana dość mrozoodporna. Najlepiej rośnie na glebach piaszczystych lub gliniastych, średnio żyznych i średnio suchych. Podczas pierwszych zim trzeba go osłaniać by zdobył wystarczającą odporność na przyszłe lata intensywnego wzrostu.

Kwitnienie i owocowanie kasztana jadalnego

Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych torebek z jadalnymi owocami. Dojrzewają w październiku–listopadzie. Przetarta masa kasztanowa świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. Występuje w nich sacharoza, kwas jabłkowy, cytrynowy, lecytyna, znaczne ilości witamin B i K. Kasztany są bardzo smaczne, podawane są do jedzenia w stanie surowym, gotowane lub pieczone. Dekoracyjne kwitnienie przypada na czerwiec i lipiec. Kwiaty rozdzielnopłciowe - męskie biało-kremowe w formie długich kotek, długości do około 30 cm, natomiast żeńskie mniej wyraziste, zielonkawe, osadzone u podstawy kwiatów męskich.

Cięcie kasztana jadalnego 

Castanea sativa w zasadzie nie wymaga cięcia, tak więc powinno mieć ono miejsce w razie potrzeby. Z pewnością w przypadku przemarznięcia rośliny należy w okresie wiosennym usunąć uszkodzone fragmenty.

Owoce kasztana jadalnego zawierają dużo witamin i składników, których potrzebują osoby o osłabionej koncentracji lub narażone na stres. Pomagają one także w zachowaniu zdrowego układu krwionośnego oraz w leczeniu żylaków(podobnie jak owoce kasztanowca zwyczajnego), a dodatkowo są lekkostrawne inie zawierają glutenu.

Możemy je podać osobie cierpiącej na celiakię i nie martwić się o przykre następstwa.
Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Pora owocowania
  • październik, listopad
  •  
  • Docelowa wysokość
  • powyżej 5 m
  •  
  • Docelowa szerokość
  • do 5 m
  •  
  • Stanowisko
  • półcień, słońce
  •  
  • Typ rośliny
  • krzewy owocowe
  •  
  • Zalety
  • witalne
  •  
  • Gleba - pH
  • kwaśna
  •  
  • Mrozoodporność
  • tak
  •  
  • Barwa kwiatów
  • żółty
  •  
  • Barwa liści
  • zielone
  •  
Aktualności
Kontakt