Koszyk

Dodano produkt do koszyka

JABŁOŃ ANTONÓWKA

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID1384
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

JABŁOŃ ANTONÓWKA WIELKOŚĆ DRZEWA:140-160 cm


Jabłonie to najczęściej uprawiane drzewa owocowe w naszym klimacie. Bardzo dobrze zaaklimatyzowały się w naszym klimacie a uprawa ich należny do prawdziwych przyjemności.

 

Pielęgnacja i wymagania

Drzewo osiągające 4-5 metrów wysokości. Drzewa tej odmiany rosną w pierwszych latach (do pierwszego, obfitego owocowania) silnie, potem wzrost słabnie. Łatwe w uprawie. Miejsce, w którym sadzimy jabłonie powinno być dobrze oświetlone, co zapewni prawidłowe dojrzewanie owoców. Najodpowiedniejszym ph gleby jest 5,5-6,7. Średnio wrażliwa na mrozy, wytrzymuje do -25oC.

Owocowanie jabłoni Antonówki

Bardzo szybko zaczyna owocować bo już w 3 roku od posadzenia. Owocuje regularnie i obficie. W zależności od pogody kwitnie w drugiej połowie kwietnia lub w maju. Odmiana obcopylna, do obfitego owocowania wymaga odpowiedniego zapylacza. Idealnymi zapylaczami tej odmiany są: Idared, Gloster, Cortland. Sama nie sprawdza się jako zapylacz do innych odmian. Odmiana późnozimowa, owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie października. Bardzo dobrze trzymają się na drzewie, nie opadają, są wytrzymałe na niewielkie spadki temperatury, co sprawia, że zbiór można zbiór przedłużyć do końca października. Owoce mają zielonkawożółtą lub kremowo żółtą skórkę, niekiedy ze słabym, czerwonym rumieńcem (pokrywającym do 30% powierzchni owoców). Przetchlinki szarawe, rzadko rozsiane na całym owocu. Jabłka są duże lub bardzo duże (osiągają 140–200 g), stożkowato kuliste, lekko żebrowane przy kielichu. Ich bardzo smaczny miąższ jest po zbiorze zielonkawobiały, później – zielonkawo kremowy, średnio ścisły, dość gruboziarnisty, soczysty, o przyjemnym aromacie, nieco kwaskowaty.

Cięcie jabłoni Antonówki

Nowo posadzonym drzewkom wiosną przycinamy gałązki o 1/3 ich długości, w celu przywrócenia równowagi pomiędzy korzeniami a częścią nadziemną oraz nadanie odpowiedniego kształtu koronie. Drzewka sadzone jesienią przycinamy podczas pierwszej wiosny.

Zastosowanie jabłoni Antonówki

Uprawiana głównie dla pysznych deserowych owoców, które można jeść wprost z drzewa lub stosować do przetworów. Podczas kwitnienia stanowi ozdobę ogrodu.

Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Barwa kwiatów
  • biały, różowy
  •  
  • Rodzaj kwiatów
  • małe
  •  
Aktualności
Kontakt