Koszyk

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Owocowanie
  • Szerokość
  • Stanowisko
  • Typ rośliny
  • Wysokość
  • Zalety
  • Producent:
  • Zakres cen
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

FIGOWCE

Sadzonki fikusa, chociaż są egzotyczne, coraz częściej można je spotkać w naszych okolicach. W Polsce roślina przyjmuje się formę gęstego krzewu. Natomiast w cieplejszych krajach, gdzie występuje naturalnie, możemy podziwiać ją jako duże, rozłożyste drzewo. Ze względu na egzotyczne pochodzenie figowca, jego uprawa wymaga większej uwagi z naszej strony. Nie powinno nas to jednak zniechęcić od posadzenia tej rośliny w naszym przydomowym ogrodzie. Zachęcamy do zamówienia sadzonki fikusa oraz zapoznania się z innymi krzewami owocowymi, jakie są dostępne na stronie naszekrzewy.pl.

Uprawa sadzonek fikusa

Figowiec przywędrował do nas z tropikalnej części Azji. Występuje również w Australii oraz na wyspach Oceanii. Jak możemy się domyślać, roślina ta potrzebuje odpowiedniego stanowiska, aby móc urosnąć w naszej strefie klimatycznej. Efekt jednak jest tego wart. Mało bowiem, które drzewko czy krzew wnosi do naszego ogrodu tak egzotyczny klimat.

Sadzonki fikusa powinny być posadzone na słonecznych i osłoniętych od wiatru miejscach. Roślina nie jest mrozoodporna, dlatego wymaga zabezpieczenia an czas zimy. Dobrze jest ją również posadzić na glenie zasadowej, przepuszczalnej oraz zasobnej w próchnicę i inne składniki pokarmowe.

Zastosowanie figowca

Fikus jest często wybieraną rośliną z uwagi na jego walory dekoracyjne i użytkowe. Roślina ceniona jest za pyszne i zdrowe owoce, które odznaczają się purpurowymi owocami i intensywnym smakiem. Krzew ten może być uprawiany jako soliter, a także w pojemnikach na naszych balkonach czy tarasach.

Właściwości figowca

Sadzonki figowca są warte naszej uwagi z jeszcze jednego powodu. Musimy bowiem mieć na uwadze, że egzotyczne owoce rośliny są nie tylko smaczne i słodkie. Charakteryzują się one również dużą zawartością wapnia, witaminy, błonnika oraz potasu. Przeciwdziałają one nadciśnieniu, chronią przed zawałem, leczą z anemii, regulują pracę układu trawiennego oraz zapobiegają osteoporozie. Ponadto nadają się na różnego rodzaju przetwory i desery. Dzięki temu bez trudu włączymy je do swojej diety.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.