CLAFOUTIS Z JEŻYNAMI I ORZECHAMI
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/08/clafoutis-z-jezynami-i-orzeszkami.html
Clafoutis z jeżynami i orzeszkami
Składniki:
• 500 g jeżyn
• 150 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g drobno posiekanych orzechów arachidowych
• 3 jajka
• 100 g cukru
• 3 łyżki gęstej śmietany 18%
• 125 ml mleka
• szczypta soli
• masło do wysmarowania formy
• cukier puder do dekoracji
• bita śmietana
Przygotowanie:
Jeżyny umyć, przełożyć na sitko do osączenia.
Formę do pieczenia (mozna użyć ceramicznej lub do tart) wysmarować masłem i wysypać częścią orzeszków.
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier, jajka, mleko, śmietanę i szczyptę soli, wszystko wymieszać na gładką masę mikserem lub trzepaczką.
Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.
Owoce przełożyć do formy na orzechy (kilka odłożyc do dekoracji na wierzch).
Zalać masą owoce, położyć odłożone jeżyny, wierzch posypać orzeszkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyć na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka.
Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem, podawać ze śmietaną.
Smacznego!
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/08/clafoutis-z-jezynami-i-orzeszkami.html