BABKA PIWNA Z ŻURAWINĄ
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2013/03/babka-piwna-z-zurawina.html
BABKA PIWNA Z ŻURAWINĄ
składniki:
3 szklanki przesianej mąki tortowej
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 garści suszonej żurawiny
dodatkowo masło i mąka do wysmarowania dna formy
składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2łyżkisoku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termoobiegiem.
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Następniedodawaćporcjami przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę i olej.
Na koniec nadal miksując, dolaćostrożniepiwo. Mieszać do momentu, aż piwo się wchłonie i powstanie jednolita masa.
Na sam koniec dodaćoprószonąw mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.
Ciastowlaćdo wysmarowanej masłem i mąką foremki, i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.
Piec około 45-50 minut do suchego patyczka.
Następnie na wystudzoną babkępolaćlukrem.
Lukier:Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2013/03/babka-piwna-z-zurawina.html