Koszyk

Dodano produkt do koszyka

ARONIA MITSCHURINII

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 16.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 18.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID563
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Aronia Mitschurini jest krzyżówką aronii melanocarpa oraz słodkiej jarzębiny sorbus. Połączenie to zagwarantowało jej dużą mrozoodporność, oraz bardzo duże i słodkie owoce. Dorasta do 2-3 m wysokości. Charakteryzuje się nagim, silnymi, grubymi pędami, oraz ciemniejszymi niż u innych odmian nierozwiniętymi pąkami.

Pielęgnacja i wymagania: Aronia jest rośliną o małych wymaganiach zarówno glebowych, jak i klimatycznych. Może być uprawiana w całej Polsce. Jest odporna na mróz nawet do -30oC, może rosnąć na każdej glebie, nawet na nieużytkach. Aronia wymaga nawożenia tylko w pierwszym i drugim roku po posadzeniu. Mało podatna na choroby i szkodniki. Zalecane stanowisko jest słoneczne lub częściowo zacienione.

Kwitnienie i owocowanie: Odmiana uznana za bardzo plenną i odporną. Owoce duże okrągłe i soczyste. Dodatkowym walorem ozdobnym tej odmiany są liście, które jesienią przebarwiają się na piękny czerwony kolor.

Zastosowanie:Owoce aronii są cennym surowcem leczniczym ze względu na zawartość wielu substancji biologicznie czynnych. Zawierają: witaminy C, B2, B6, E, PP, prowitaminę A, łatwo przyswajalne cukry, garbniki, pektyny, flawonoidy, antocjany, kwasy organiczne i sole mineralne łącznie z mikroelementami. Owoce, sok i przetwory z aronii są niezastąpionym składnikiem diety w chorobach układu krwionośnego (duża zawartość witaminy P), nadciśnieniu tętniczym, arteriosklerozie. Owoce są również cennym surowcem przetwórczym. Surowe są cierpkie, nie smakują najlepiej, ale dodane do innych przetworów, np. soków, win, dżemów itp. poprawiają ich smak i wygląd. Sok jest naturalnym barwnikiem do win, galaretek, likierów. Aronia uprawiana jest coraz częściej jako roślina dekoracyjna, nie ma specjalnych wymagań glebowych. Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie!

Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Stanowisko
  • półcień, słońce
  •  
  • Docelowa wysokość
  • do 5 m
  •  
  • Docelowa szerokość
  • do 2,5 m
  •  
  • Typ rośliny
  • krzewy owocowe
  •  
  • Zalety
  • dekoracyjny liść, mrozoodporna, witalne
  •  
  • Pora owocowania
  • sierpień, wrzesień
  •  
Aktualności
Kontakt