ŻURAWINA W KOKOSOWO-MARCHEWKOWO-DAKTYLOWO-BANANOWYM CIEŚCIE
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://calamadalena.blogspot.com/2013/11/zurawina-wielkoowocowa-w-kokosowo.html
ŻURAWINA W KOKOSOWO-MARCHEWKOWO-DAKTYLOWO-BANANOWYM CIEŚCIE
Żurawina wielkoowocowa, dużo większa i słodsza, hm..raczej mniej kwaśna od tej małej pospolitej. Bardzo zdrowa i niestety niedoceniana, ma właściwości prozdrowotne, a my wolimy łykać suplementy z wyciągiem z żurawiny zamiast zjeść garść świeżej czy suszonej. Od dawien dawna stosowana jest w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Jagody żurawiny zawierają cytryniany, które pozwalają zapobiegać w powstawaniu kamieni nerkowych lub gdy takie już są mogą je rozpuszczać. Żurawina działa świetnie również na zęby i dziąsła oraz służy i pomaga kobietom podczas menopauzy. Ma mnóstwo witaminy C, B1, B2 oraz wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny i kwasy cytrynowy i jabłkowy.
W cieście są również daktyle i banan o których więcej pisałam tu.
O marchewce chyba nie muszę pisać :P
Ale przejdźmy do rzeczy, właśnie zjadłam porcję tego ciacha i cóż napiszę, że jest genialne, słodziutkie, bardzo mimo braku nawet grama cukru, w pewnym momentach łamie je kwaskowa żurawina. Przepyszne, bardzo polecam!
ŻURAWINA W KOKOSOWO-MARCHEWKOWO-DAKTYLOWO-BANANOWYM CIEŚCIE
Przepis na małą blaszkę 22x22cm
Składniki:
- 1 szklanka mąki (użyłam mieszanki mąki żytniej i pszennej pełnoziarnistej)
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 jaja
- duża garść czyli ok. 10szt. suszonych, drylowanych daktyli
- 1 duży dojrzały banan
- 5 sporych garści żurawiny wielkoowocowej (ok.200g)
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Daktyle namaczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.
W dużej misce mieszamy marchewkę, jajka i pokrojone drobno daktyle.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę, sodę i wiórki kokosowe.
Dodajemy suche składniki do miski oraz wodę z moczenia daktyli i wszystko razem mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojonego na małe kawałki banana i żurawinę, delikatnie mieszamy całość, wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch można dodatkowo ozdobić żurawiną.
Pieczemy około 35min. w temperaturze 180 stopni i kolejne 10min. w 150 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://calamadalena.blogspot.com/2013/11/zurawina-wielkoowocowa-w-kokosowo.html